Politisk erindring: Einar Gerhardsen har etterlatt seg en politisk arv vi fortsatt har bruk for.

LANDSFADEREN FORTELLER

FOLKETALER: Gerhardsen gjorde det til sin største styrke som politiker å si ting som de var, og så enkelt som overhodet mulig. Her driver han valgkamp på Hamar i 1963. FOTO: IVAR AASERUD, AKTUELL / NTB SCANPIX

Den boksjangeren flest lesere har kastet bort mest tid på uten å få stort igjen for det, må uten tvil være politiske memoarbøker. I våre dager gir hver eneste politiker som har tilbrakt et helt halvår i medias søkelys, ut en bok om seg selv. Ta forhenværende arbeidsminister Robert Eriksson som eksempel. Du husker ikke han? Ikke noe problem, du kan friske opp hukommelsen med hans 380 sider lange bok om sine to år i regjeringen.

Åpent: Årets første Vinduet inneholder samtaler på tvers av generasjoner så vel som kunstarter.

Oppmerksomhetsorganet

UTFORSKENDE: Redaktør Maria Horveis første utgave av Vinduet preges av språklig sensibilitet. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

Er det ikke noe ufyselig ved å reise halve kloden rundt for å skrive triste essay for et tidsskrift i en oljenasjon?» spør Carline Tromp i siste nummer av Vinduet. Hun rapporterer fra Louisiana der hun har sett konsekvensene av klimaendringene på nært hold. ‘Under overflaten er et rasende godt essay av en reisereportasje. Likevel har hun kvaler. «Hjelper det at det nå finnes et menneske til, på den andre siden av kloden, som ‘husker’ Delacroix Island?» Skribenten håper det har betydning, men hun er usikker.

Vekst: Lengali debuterer med ei særs original skildring av oppvakninga til kjærleikslivet.

Arret som gror

Ein intens kjærleikssommar. Det er utgangspunktet for denne diktsamlinga. Sommaren Jonathan, som deler namn med forfattaren, Jonathan August Lengali, fann – og mista – «sailor j.»

Du kan bla til neste sideBla med piltastene