Full strid om hvor mye makt parlamentet skal ha i brexit-prosessen:

May i skvis etter seier

OVERTALTE OPPRØRERE: Storbritannias statsminister Theresa May inngikk et kompromiss med EU-vennlige partifeller i parlamentet tirsdag. FOTO: BORIS GRDANOSKI, AP/NTB SCANPIX

SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.

Storbritannias konservative statsminister Theresa May sikret seg en betydelig seier tirsdag, da hun greide å snu en rekke partifeller foran en viktig avstemning om brexit.

Striden dreide seg om et endringsforslag til den såkalte brexit-loven. Forslaget kunne gitt parlamentet mer direkte innflytelse over forhandlingene, dersom regjeringen ikke lykkes med å inngå en avtale med EU.

Forslaget fra Overhuset, som består av ikke-valgte lorder, har blitt omfavnet av brexit-motstanderne i Underhuset.

En gruppe EU-vennlige konservative politikere hadde truet med å stemme mot May. Men etter intense samtaler i timene foran avstemningen, hadde May overtalt nok tvilere til å unngå nederlag. Forslaget ble nedstemt med 324 mot 298 stemmer.

Dragkamp

Simon Usherwood

Simon Usherwood, professor ved University of Surrey og nestleder av programmet UK in a Changing Europe, forklarer at avstemningen i utgangspunktet handlet om hva som skal skje med alle lovene og reglene Storbritannia har fått gjennom EU etter mer enn 40 års medlemskap.

Men mesteparten av tirsdagens debatt handlet altså om forslaget fra Overhuset, som blant annet krevde at regjeringen involverer Underhuset i større grad dersom man ikke kommer fram til en avtale med EU innen utgangen av november i år.

– Debatten handlet ikke så mye om selve loven, men var en del av den pågående dragkampen mellom regjeringen og parlamentet om hvem som skal være styrende i brexit-prosessen, sier Usherwood.

– Har May nå styrket sin posisjon i partiet?

Bri­te­ne ut av EU:

  • 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.
  • 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU.
  • 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.
  • 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.
  • Kilde: NTB

– Nei. Måten hun unngikk nederlag på tirsdag, var at hun i siste øyeblikk kom med løfter om å ta hensyn til endringsforslaget når det skal tilbake til lordene på mandag, sier Usherwood.

– Noen vil bli skuffet

I går kranglet fortsatt de ulike fløyene i partiet om hva slags innrømmelser May hadde gitt. Den EU-vennlige fløyen mener statsministeren hadde lyttet til og akseptert deres ønsker, mens brexit-tilhengerne hevder at det eneste hun lovet, var å fortsette diskusjonen.

– Det er åpenbart at noen kommer til å bli skuffet her. Spørsmålet er hva de gjør når de finner ut at de ikke fikk det de ville. Det er mye misnøye i Westminster akkurat nå, og mange som hevder May snakker med to tunger, mener Usherwood.

Politisk runddans

Brexit-minister David Davis uttalte tirsdag at regjeringen aldri vil godta at «Underhuset binder regjeringens hender i forhandlingene» med EU.

«Det er mye misnøye i Westminster akkurat nå»

— SIMON USHERWOOD, ANALYTIKER

Konservative brexit-tilhengere som Jacob Rees-Mogg advarer spesielt mot forslaget om at parlamentet overtar forhandlingene dersom ingen avtale er nådd innen februar 2019, melder BBC.

Noe slikt vil være en «konstitusjonell innovasjon» uten sidestykke, mener Tory-politikeren Steve Baker.

– Man kan ikke ha 650 parlamentsmedlemmer som gjennomfører forhandlingene, sier han til The Guardian.

Brexit-runddansen mellom regjeringen og parlamentets to kamre har gjort tydelig «hva slags vanskeligheter det britiske demokratiske systemet har», mener Usherwood:

– Overhuset ender opp med å bli et sted der politiske interesser og meninger blir uttrykt og omformer det som har skjedd i Underhuset.

Uro i brexit-leiren

Simon Usherwood mener de hardeste brexit-tilhengerne frykter May har gitt etter på viktige punkter, og at «hun kanskje er feil person til å lede partiet og regjeringen».

– Det finnes en liten fare for at de på et tidspunkt kommer til å si at hun bør fjernes før brexit-prosessen er fullført. Hun klarte å unngå noe smerte tirsdag, men har skapt større smerter for seg selv de kommende ukene og månedene, hevder han.

Vannet i Nilen kan føre til konflikt mellom flere landNy fart i diplomatiet

Nildammen snart ferdig

DAM: Over 70 prosent av Den store Renessansedammen i Den blå Nilen i Guba i Etiopia står ferdig. FOTO: WILLIAM LLOYD GEORGE, AFP/NTB SCANPIX

DAM: Etiopia og Egypt gjør nye forsøk på å komme til bunns i striden om Renessansedammen i Den blå Nilen.

Russland og Saudi-Arabia åpner VM i dagEksperter vurderer favoritter og overraskelser

Glede og geopolitikk i Russland

STUSSER NEDENFRA: Russlands trener Stanislav Cherchesov bør slå Saudi-Arabia i dag om et på papiret svakt Russland-lag skal ha sjanse til å videre fra gruppespillet. FOTO: HASSAN AMMAR, AP/NTB SCANPIX

BALL-ALAIKA: Putin-propaganda, Cristiano Ronaldos forfengelighet og «Drillos» analyser. Gjør deg klar for fire ukers fotballfest i Russland.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene