Atomsopp i Stillehavet

Den gikkunder radaren på grunn av de dramatiske hendelsene i Tsjekkoslovakia – og hvem hadde vel hørt om atollen Fangataufa blant Tuamotuøyene i Fransk Polynesia. I dag er det 50 år siden Frankrike gjennomførte sin første termonukleære prøvesprengning, en 2,6 megatonn hydrogenbombe, under kodenavnet Canopus.

Vi orker ikke å se hva vi har gjort med naturen – så vi ser en annen vei.

In memoriam

IKKE BORTE ENNÅ: To seksflekkete bloddråpesvermere parer seg, men hvor lenge vil arten finnes? FOTO: TONY HISGETT, WIKIMEDIA COMMONS

Det føltes like forvirrende som å glemme pinkoden. Jeg stirret på larven, ute av stand til å komme på navnet til arten. Jeg tror ikke det er et tegn på kognitiv svikt: Fortsatt har jeg en nifs kapasitet til å huske fakta og tall og til å memorere lange tekstbrokker. Dette er et spesifikt tap. Som barn og ung voksen frydet jeg meg over at jeg kunne identifisere så å si alle ville planter og dyr. Nå er det slutt. Evnen min har skrumpet vekk fordi den ikke har blitt brukt: Jeg kan ikke lenger identifisere dem fordi jeg ikke lenger finner dem.

Øystein Heggdal, Stefan Sundström, Anna Blix og Frans-Jan Parmentier skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag. George Monbiot er gjesteskribent. © Guardian News & Media Ltd 2018. Oversatt av Henning Gärtner.

Dagens sukk

Ingenting bekjemper gamle myter så godt som nye myter

HAUK
Du kan bla til neste sideBla med piltastene