Viktig for sikkerheten med fylkesmyndighet i nord:

Demper konflikt

GEOPOLITIKK: Oberstløytnant Tormod Heier understreker at nærhet mellom lokalsamfunnene på begge sider av grensa i øst er konfliktdempende. FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO

NABOSKAP: Geografisk nærhet mellom norske og russiske lokalmyndigheter er konfliktdempende, sier ekspert på sikkerhetspolitikk.

– Om myndighetene reduserer sin tilstedeværelse i Øst-Finnmark og samles i Tromsø, sender det feil signaler blant annet til vår store nabo i øst, sier oberstløytnant Tormod Heier som er forsker ved Forsvarets høgskole.

Bedrifter kan fortsatt lure seg unna faste ansettelser:

Vil ha ny lov

NYTT FORSLAG: Opposisjonen tvinger regjeringen til å skjerpe arbeidsmiljøloven, men den inneholder fortsatt hull slik at ringevikarene ikke er sikret faste ansettelser, mener Manifest.

Fra 1. januar 2019 blir det ulovlig for bedrifter å operere med såkalte nulltimerskontrakter som gjør at ringevikarer og ansatte i bemanningsbyråer ikke vet om de har jobb og lønn neste uke. Dette sørget opposisjonen på Stortinget for i vår.

2000 ledige oljejobber i Rogaland

OLJESEKTOR: Av 5000 ledige jobber i Rogaland kan så mange som 40 prosent av dem knyttes til oljesektoren. Ifølge Stavanger Aftenblad må Nav rekruttere folk i utlandet. Etter oljeprisfallet i 2014 forsvant mellom 40.000 og 50.000 personer fra oljesektoren. Rogaland gikk fra å ha lavest arbeidsledighet i landet, mellom 1 og 2 prosent, til å være et av fylkene med høyest ledighet på 3,5 prosent brutto, ifølge Aftenbladet. Likevel klarer ikke fylket å fylle de oljejobbene som nå skal være tilgjengelige. En viktig årsak til mangel på folk er at det går bra i mange bransjer, i nesten hele landet, slik at det blir kamp om fagfolkene. ©NTB

Du kan bla til neste sideBla med piltastene