Ber USA lempe på kravene

Den internasjonale domstolen i Haag beordrer USA til å oppheve sanksjoner mot Iran som rammer sivil luftfart og humanitær hjelp.

Den amerikanske eliten oppdras tidlig til å tro at de er spesielle – og at de derfor kan bryte loven uten konsekvenser.

Hvorfor lyver Kavanaugh?

BRETT, DU LYVER! Brett Kavanaugh har gått på flere av USAs eliteskoler. Disse lærer studentene at samfunnets regler kun gjelder for vanlige borgere, skriver Shamus Khan, som mener Kavanaugh har kommet med flere åpenbare løgner under høringene. FOTO: SAUL LOEB, AP/NTB SCANPIX

Brett Kavanaugh forteller ikke den fulle sannheten. Når president George W. Bush nominerte ham til «DC Circuit» (den amerikanske føderale appelldomstolen med jurisdiksjon over Columbia) i 2006, fortalte han at han ikke hadde noe å gjøre med interneringspolitikken som var en del av «krigen mot terror». Det var ikke sant. Kavanaugh hevdet samme år og igjen denne måneden, under ed, at han ikke visste at memoet fra Det demokratiske partiet som han ble vist i 2003 av en fra Det republikanske partiet var tilveiebrakt på ulovlig vis. E-postene hans fra den tiden viser at dette antakeligvis ikke stemmer. Det kan heller ikke stemme at Høyesterettskandidaten var både en uskyldig jomfru som aldri mistet kontrollen som ung mann, slik han fortalte Fox News og senatets rettsutvalg denne uka, samtidig som han var et hyppig beruset medlem av klubber som «Keg City Club» og «Renate Alumnius», noe han skrev i skolens årbok og virker til å ha skrytt om til mange folk. I tillegg er han altså anklaget for uønsket seksuell atferd, noe han nekter for.

Oversatt av Pål Halvorsen, med tillatelse fra Shamus Khan og Washington Post

Når vi ikke klarer å kutte klimagassutslippene raskt nok, kan vi bli nødt til å ta i bruk mer desperate midler.

Hjelp til smeltende isbreer

MUNNING: Isbreer er som sakteflytende elver. Om du hindrer dem i å renne ut i havet, kan du bremse nedsmeltingen. Her er Taylor-isbreen i Antarktis. FOTO: MARK RALSTON, AFP/NTB SCANPIX

Kan en en gigantisk demning i Antarktis gi klimaet midlertidig lindring?

Det blir stadig klarere at selv om vi skulle klare å redusere våre fossile utslipp (noe vi så langt ikke er i nærheten av å klare), vil ikke dette være nok til å stanse en akselererende global oppvarming – fordi vi allerede har sluppet ut for mye. Vi må derfor gjøre noe mer enn å bare begrense utslippene.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene