Nobels fredspris for 2018 gikk til Denis Mukwege og Nadia Murad:

Kjemper mot seksuell vold

VINNERE: Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege og overleveren fra seksuell vold Nadia Murad har blitt tildelt Nobels fredspris. FOTO: JOEL SAGET/MARK WILSON, AFP/NTB SCANPIX

VOLD: Årets fredsprisvinnere får prisen for kampen mot seksuell vold i krig. Metoo-debatten og voldsregimet til Den islamske staten har satt temaet på dagsorden, mener eksperter.

Etter at kongolesiske Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad ble tildelt årets Nobels fredspris, har lovordene strømmet inn fra inn- og utland.

Østerrike og Danmark vil ha tøffere migrantsystem:

Skjerper tonen

ASYLPLANER: Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl (til høyre) har sammen med Danmark lansert en ny asylplan. Her sammen med EUs kommisjonær for migrasjon Dimitris Avramopoulos, og Italias innenriksminister Matteo Salvini. FOTO: RONALD ZAK, AP/NTB SCANPIX

STRAMMER INN: Østerrike og Danmark la torsdag fram en ny plan for en strengere europeisk migrantpolitikk. En håndsrekning til de østeuropeiske landene, mener migrasjonsforsker.

Det var en vag migrasjonsavtale som omsider ble dratt i havn av EUs stats- og regjeringssjefer 29. juni i år. Nå har derfor de to EU-landene Danmark og Østerrike gått sammen om å trappe opp arbeidet med å konkretisere punktene for det europeiske migrantarbeidet.

Refser europeiske asyl- og flyktninginnstramninger:

Svikter Hellas

PROTEST: Flyktninger og støttegrupper samlet på Syntagma-plassen i Aten i protest mot EUs politikk. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/NTB SCANPIX

MIGRASJON: EU lar Hellas ta byrdene med migrasjonsstrømmen til Europa. Greske politikere etterlyser solidaritet og ikke bare penger.

Mange sommerturister har fått med seg dramaene som utspiller seg i de overfylte flyktningleirene på Lesbos og andre greske øyer.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene