Økonom foreslår at selskaper må vise at de er gode nok for Oljefondet:

Vil snu bevisbyrden

FRA INNSIDA: Camilla Bakken Øvald kjenner Oljefondet både fra egen forskning og som vara i representantskapet i Norges Bank. Her foran maleri av Ernst G Mortensen, som grunnla den gamle brevskolen.

ENDRING: I boka «Drømmefondet» tar økonom Camilla Bakken Øvald til orde for en radikal omlegging av Oljefondets investeringer.

– Det var mye motstand da Oljefondet fikk etiske retningslinjer. Oljefondet gikk i front den gangen, og bør gå i front igjen. Det trengs en etiske retningslinjer 2.0, der vi i stedet for å utelukke verstingene ber selskapene selv bevise at de ikke bryter grunnleggende etiske prinsipper, sier Camilla Bakken Øvald til Klassekampen.

BARNEHAGEPROFITT

Lanserer forslag mot profitt i barnehager

I dag er det høring i Stortingets utdannings- og forskningskomite, der de skal drøfte forslaget fra SVs Audun Lysbakken og Rødts Bjørnar Moxnes om «en mangfoldig barnehagesektor der pengene går til barnas beste». Tittelen er en kode for et forslag med mål om å fjerne kommersielle aktører fra barnehagesektoren.

ØKONOMEN SVARER

Feil spørsmål

LØPER FRA UTGIFTENE? Selv med eldrebølge har vi råd til velferdsstaten, skriver Roman Eliassen. FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX

Har vi råd til velferdsstaten i framtida?

Statsminister Erna Solberg advarer om at vi må jobbe lenger om vi skal ha råd til velferdsstaten i framtida. Regjeringens perspektivmelding av 2017 peker på et stort inndekningsbehov for statsfinansene om vi skal opprettholde velferdstilbudet fram til 2060. Hovedårsaken til dette er «eldrebølgen» som snart skyller over vårt land; antallet eldre vil vokse relativt til antall mennesker i arbeid. Hvordan skal vi få råd til det?

Du kan bla til neste sideBla med piltastene