Korenizatsija på tysk

Ernst Reuter (1889–1953) som seinere ble borgermester i Berlin for det sosialdemokratiske SPD, ble tatt til fange av den russiske hæren under 1. verdenskrig under revolusjonsåret 1917 og sluttet seg til bolsjevikene. Han ble sendt til Saratov ved Volga for å organisere volgatyskerne. I dag er det 100 år siden Vladimir Ilitsj Lenin (1870–1924) undertegnet dekretet om å opprette arbeiderkommunen, fra 20. februar 1924 den autonome sovjetrepublikken for volgatyskere, (Nemtsev Povolzh’ya), med tidligere Pokrovsk (Kosakenstadt på tysk), som hovedstad, døpt om til Engels i 1931.

Det er uforståelig at Norge satser på flere forurensende fly framfor lyntog.

En enkel sak

RULL INN PLANEN: Det er galskap å satse på en tredje rullebane på Gardermoen, slik Avinor nå gjør, skriver Frans-Jan Parmantier. FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX

Å motvirke klimaendringer er ofte en komplisert affære, men noen beslutninger er enkle. Som å ikke bygge en tredje rullebane på Gardermoen. En kapasitetsøkning av lufthavna fører bare til mer CO2-utslipp, og dessuten mer støy. Det er dårlig for miljøet og dårlig for livskvaliteten i Romerike.

Øystein Heggdal, Stefan Sundström, Anna Blix (permisjon), Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.

Dagens sukk

Den dagen alle sier det de mener, bryter kulturen sammen

HAUK
Du kan bla til neste sideBla med piltastene