Stort underskudd

Japan har registrert et handelsunderskudd på snaue 33 milliarder kroner i oktober etter en oppsving i landets oljeimport. Det er første gang på to måneder at landet har et handelsunderskudd. Japans myndigheter peker på økt import av petroleum og flytende gass. Verdien på japansk eksport i oktober lå på 7,1 trillioner yen, en oppgang på 8,2 prosent fra året før. Til sammenligning lå importsummen lå på 7,7 trillioner yen, en økning på 19,9 prosent, ifølge landets finansdepartement. Japans handelsoverskudd med USA falt med 11 prosent forrige måned. USAs visepresident Mike Pence oppfordrer Japan til å undertegne en bilateral handelsavtale om goder og tjenester.

Regjeringen stanser nå våpeneksport til Saudi-Arabia. Men hvorfor i all verden var det greit i utgangspunktet?

Etter snar-prinsippet

FØRE VAR, SØREIDE? Forsvarsministeren sier at det ikke er kjent at norsk forsvarsmateriell solgt til Saudi-Arabia er brukt i krigen i Jemen. Det er en avsporing, skriver Dag Hoel. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

Vi skal ikke lenger eksportere militært materiell til Saudi-Arabia, forteller utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Det skal være et uttrykk for Norges «strenge føre-var prinsipper i eksportkontrollen». Hun har frekkhetens nådegave. Hvordan kan det være føre var, når den Saudi-ledede koalisjonen har kriget i Jemen i tre og et halvt år med vedvarende innkjøp av norske militære produkter? Når det har kommet massiv kritikk fra organisasjoner som er engasjert i humanitært arbeid?

Sprøyt, ja

Overskriften på Øystein Heggdals kronikk i Klassekampen 16. november er «Soyasprøyt». Dessverre er det ikke en sjølironisk karakterisering av hans egne standpunkter, men hans karakteristikk av alle som er imot import av genmodifisert soya.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene