Utfrysing

  • Det er snart elleve uker siden svenskene gikk til urnene for å velge nye representanter til Riksdagen, men fortsatt er det like åpent hvordan en ny regjering vil se ut. I går ga Centerparti-leder Annie Lööf opp sitt forsøk på å danne regjering. Før henne har både sosialdemokraten Stefan Löfven og Moderaterna-leder Ulf Kristersson måttet gi opp samme ærend. Dermed kan Sverige være et skritt nærmere nyvalg, om ikke partiene endrer ståsted og inngår i nye samarbeid. Til nå har Centerpartiets primærstandpunkt vært å holde den såkalte Alliansen – samarbeidet mellom Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna – samlet. Denne konstellasjonen styrte Sverige sammen i åtte år, under Fredrik Reinfeldts statsministerperiode fra 2006 til 2014.
  • De samme partiene har imidlertid bare 143 representanter i Riksdagen og mangler 32 for å få flertall. Annie Lööf har en nøkkelrolle i regjeringsdrøftingene, ettersom hun kan gi en rødgrønn blokk flertallet de trenger. Til nå har hun imidlertid stengt alle dører mot Löfven. Under pressekonferansen i går sa Lööf imidlertid at hun ikke kan endre standpunkt «med nuvarande mandat». Det kan være et tegn på at partiet ser på andre muligheter enn å holde Alliansen sammen. Slik kan svenskene unngå et nyvalg få ønsker.
  • Et moment som gjør regjeringsdannelsen vanskelig, er at alle andre riksdagspartier er enige om at Sverigedemokraternas 62 mandater ikke skal få innflytelse. Et annet og mindre belyst moment er behandlingen av Vänsterpartiet, som Allianse-partiene har bestemt seg for å se på som et ytterliggående parti. Det skaper problemer for å få til en rødgrønn regjering. I dette spørsmålet har retorikken løpt foran høyresidevennene. Vänsterpartiet framstår i dag som et moderat venstresideparti med kamp mot ulikhet og for velferdsstaten som hovedsaker. Det finnes regjeringsløsninger i dagens Riksdag, men da må partene revurdere strategien med utfrysing, ikke minst av Vänsterpartiet. Et nyvalg vil trolig løse lite: Alt tyder på at det ikke vil rokke nevneverdig ved sammensetningen av Riksdagen.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene