George H.W. Bush er død. Vi må minnes hundretusener av tapte liv.

En legende besudlet av blod

DØD: Bush ledet en koalisjon av 35 stater, inkludert arabiske land som Egypt, som gikk til krig mot Irak. Mange av anklagene viste seg i ettertid å være falske. FOTO: RON EDMONDS, AP/NTB SCANPIX

Fredag dødeden tidligere amerikanske presidenten George H.W. Bush 94 år gammel. De døde skal få hvile, også Bush. Og det sies at vi ikke må tale vondt om de døde. Det er sant, med visse forbehold.

Ukas klimatoppmøte er siste frist for verden til å bli enig om hvordan Parisavtalen skal overholdes.

Nå skal regelboka skrives

SER DET MØRKT UT? Det globale klimasamarbeidet har vært under press siden Parisavtalen, skriver Vegard Tørstad. Her opplyses Triumfbuen i Paris med ordene «Parisavtalen er ferdig!» for å feire første dag av Parisavtalens iverksettelse i 2016. FOTO: PATRICK KOVARIK, AFP/NTB SCANPIX

Denne uka åpner årets toppmøte (COP24) under FNs klimaforhandlinger i Katowice, Polen. COP24 er det viktigste møtet i klimaforhandlingene siden Paris i 2015, fordi det er siste frist landene har til å bli enige om regelboka til Parisavtalen. Tekniske, men viktige spørsmål om rapportering og måling av utslippskutt, tap og skade og finansiering må avklares: Fordi selve Parisavtalen er et ganske løst rammeverk er avtalen helt avhengig av en tydelig regelbok for å kunne være effektiv.

Rett høgre frå SV

«Den norske befolkning skylder arbeiderbevegelsen og også Arbeiderpartiet mye.» Slik opnar Robin Hansson – på klassisk Torbjørn Røe Isaksen-vis - sitt Innspill i Klassekampen 1. desember. «Arbeiderpartiet kan ikke kalles et arbeiderparti i dag», les eg vidare – slik eg har gjort i heile mi levetid – no for tida mest i Nettavisen sine kommentarfelt. Men det er altså Kristiansand SV han representerer.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene