Overgang fra hvitt til regnbue

For første gang i Sør-Afrikas historie ble representanter for alle folkegrupper samlet i en beslutningsdyktig lovgivende forsamling. I dag er det 25 år siden Transitional Executive Council (TEC), overgangsrådet med sikte på å skape et fritt politisk rom fram mot det planlagte valget 27. april 1994 og et fullverdig parlamentarisk demokrati, symbolladet trådte sammen i det tidligere presidentrådets lokaler i Cape Town, de hvites privilegiers bastion.

Norge kommer ikke til å sikre oss en levelig planet på klimatoppmøtet i Polen.

Uten framtid

MOT VIPPEPUNKTET: I Erna Solbergs «moderate» framtidsscenario kan Norge åpne nye oljefelt, men selv da risikerer vi irreversible endringer, skriver Anna Blix. Her fra 50-årsmarkeringen til Norges oljevirksomhet.FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX

Denne og neste uke er det klimatoppmøte i Polen. I Paris i 2015 var det gjennombrudd i forhandlingene: man ble enige om å prøve å sørge for at den globale oppvarmingen skulle holde seg godt under to grader – helst stoppe på 1,5 grader. Det var jubel i delegasjonene, og de norske byråkratene, journalistene og politikerne feira gjennombruddet med sprudlevann. Blir det fest også etter årets toppmøte?

Øystein Heggdal, Stefan Sundström, Anna Blix, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.

Dagens sukk

Lykken er et stjerneskudd i tilværelsens svarte natt

HAUK
Du kan bla til neste sideBla med piltastene