Macron må bryte EUs budsjettreglerTyskere vil at Frankrike straffes

Gir Italia drahjelp

EU-KRITIKK: Italia, her ved innenriksminister Matteo Salvini, står i en budsjettstrid med EU. Nå peker italienerne på at også Emmanuel Macron vil øke offentlige utgifter. FOTO: Andreas SOLARO/AFP/SCANPIX

EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil Italias høyreregjering utnytte.

Den franske presienten Emmanuel Macrons økonomiske løfter til eget folk kan være for små til å stagge nye protester i Frankrike.

Men de er for store til å ikke bryte EUs budsjettregler, og nå tvinger de fram både tyske krav om EU-straff av Frankrike og nye anklager om forskjellsbehandling i unionen. Dessuten øker Macrons økonomiske løfter styrken til Italias høyreregjering i deres budsjettstrid med EU.

Bryter EUs budsjettregler

Etter fire uker med protester fra «de gule vestene» i Frankrike ble Macron mandag presset til å love en månedlig minstelønnsøking på 100 euro.

Løftene vil koste i underkant av 100 milliarder euro i året. Dermed vil Frankrikes budsjettunderskudd stige mot 3,5 prosent av landets. Det er godt over EUs budsjettregel på 3 prosent.

Samtidig truer EU med å bøtelegge den EU-kritiske høyreregjeringen i Italia – med Lega-leder Matteo Salvini i spissen – hvis ikke det gjeldsbelastede landet forplikter seg til et budsjettunderskudd på under 2 prosent.

Både Tyskland, Frankrike og andre EU-land har sluppet unna med å bryte EUs budsjettregler. For to år siden begrunnet EU-president Jean Claude Juncker franske regelbrudd med at «Frankrike er Frankrike».

De fleste analytikere tror det samme skjer nå. I EUs stormakt Tyskland roper mange nå på straff av Macron.

PÅ GATA: Protestbevegelsen De gule vestene har presset fram innrømmelser fra president Emmanuel Macron. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

Clemens Fuest, leder for det tyske økonomiske forskningsinstituttet IFO, sier til Klassekampen at Frankrike må møte samme straffeprosedyre fra EU-kommisjonen som Italia.

– Ellers mister reglene siste rest av sin kredibilitet, og Italia kan med rette si at de behandles urettferdig, sier han.

På lederplass i den konservative avisa Die Welt slaktes Macron for «å ikke være en partner for euroen eller Europa», men en «risikofaktor».

Både Fuest og den italienske EU-analytikeren Thomas Fazi mener Salvini er i en «vinn-vinn-situasjon».

Enten sørger Macrons pengebruk for at EU gir etter i budsjettkonflikten med Italia, og da kan Matteo Salvini erklære «seier». Om ikke, kan Salvini peke på urettferdig forskjellsbehandling fra Brussel.

– Salvini kan da trappe opp sin anti-europeiske retorikk i forkant av valget til EU-parlamentet neste år, sier Fazi.

Tidligere finansminister i Hellas, økonomen Yanis Varoufakis, kaller Macrons plan «Salvinis drøm som går i oppfyllelse».

Slakter EU-regler

Situasjonen svekker samtidig håp om Emmanuel Macron som den store EU-reformatoren.

«Macron skulle fronte pro-europeiske krefter, men tvinges nå til å selv utfordre EUs regler», sier den italienske professoren Giovanni Orsina til Bloomberg.

På Europas venstreside er mange glade for at EUs budsjettregler presses. Fazi mener reglene ikke er forenelige med nasjonale politikeres forsøk på å møte folks sosiale og økonomiske behov.

– Reglene ble laget for å sørge for kutt i offentlige utgifter og leder til en uunngåelig forvitring av offentlig velferd og sosiale tiltak, sier han.

Den franske professoren Dominique Meda er del av et nytt europeisk venstreopprop. I forrige uke sa hun til Klassekampen at Frankrike må «frigjøre» seg fra treprosentregelen i EU for å kunne gjøre nødvendige investeringer og få til et grønt skifte.

Splittet fransk folk

Macron håper hans løfter klarer å stagge en ny runde med protester. Mens enkelte demonstranter har tatt til orde for å trappe ned protestene, sier andre de vil fortsette.

Meningsmålinger viser at franskmennene er delt omtrent på midten om protestene bør fortsette eller ikke.

Lederen for Indias forhandlingsdelegasjon avviser at landet stiller urimelige krav:

Krever egne regler

TØFFE KRAV: På klimakonferansen i Polen er India blant landene som krever separate regelverk for klimakutt for industrialiserte land og utviklingsland. På bildet stiger røyk opp fra kullbaserte Badarpur Thermal Station som i 45 år har vært New Delhis største kraftstasjon. I oktober i år ble den imidlertid permanent stengt på grunn av den høye luftforurensingen fra stasjonen. FOTO: MONEY SHARMA, AFP/NTB SCANPIX

KLIMAKNUTE: India og Kinas krav om todeling av verden er den vanskeligste delen av forhandlingene i Katowice. Norge har fått ansvar for å løse floka.

Den indiske forhandlingslederen Arun Kumar Mehta er tøff i klimaforhandlingene i Polen. Han har fremmet Indias harde linje om todeling av regelverket, og argumenterer for at tilgangen til fellesgodene i verden skal være likt for alle – også når det gjelder å forurense atmosfæren med klimagasser.

Kreftsyke palestinere hindres fra å reise til sykehus:

Ingen lindring

SLÅR ALARM: Vi skjønner ikke at dette er politikk, sier lege Rami Zahran om utreisekøene for palestinske pasienter. Han er i Oslo for faglig påfyll sammen med kollegene Wasim Sharbati, Mohammad Albuttma og Jehad Alawneh.

TID: Hver time teller når folk blir syke. Palestinere under okkupasjon må ofte vente i uker for å få lov av Israel å komme på sykehus.

– Vi er der for å gi folk med kreft best mulig helsehjelp. Da er det viktig at pasientene kommer i rett tid til sykehus og at vi kommer raskest mulig i gang med behandling. Det legges stadig hindre i veien for dette. For oss er dette politikk og vanskelig å forstå, sier Rami Zahran.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene