DAGENS TAL:

40

FOTO: HAZEM BADER, AFP/NTB SCANPIX

Israelske styrkar har arrestert 40 palestinarar på den okkuperte Vestbreidda etter eit angrep som kosta to israelske soldatar livet. 37 av dei som er arrestert er ifølgje Israel medlemmer av Hamas, som har teke på seg ansvaret for to tidlegare angrep, men ikkje dei to drapa. ©NPK

Viktigst er det som ikke har skjedd i Polen

Ute av kontroll

KLIMASTREIK: Polske tenåringer demonstrerer for å få statsledere på FNs klimakonferanse i Polen til å komme til enighet om hvordan man skal begrense global oppvarming. FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI, AP

Klimaforhandlingene i Polen har vært vanskelige, og kanskje sporer de helt av. Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det ennå ikke sikkert om det i hele tatt blir noen avtale. Sånt blir det nyheter av. Derfor har verdenspressen, også Klassekampen, skrevet om framskritt og tilbakeskritt, ettergivenhet og harde krav. Jeg har selv intervjuet norske, svenske og indiske forhandlingsdelegasjoner, og gjort mitt beste for å forstå det tekniske og kompliserte språket de snakker, uten at det har vært lett.

Mange tror at Sigurd Jorsalfares korsfarerreise var en slags vikingtokt. Utenlandske kilder forteller en annen historie.

Kongen og skorpionen

UBUDNE GJESTER: Sigurd og hans menn reiste til Konstantinopel. Det er lite grunn til å tro at de var velkomne der, skriver Trond Norén Isaksen. © ILLUSTRASJON: GERHARD MUNTHE (1849–1929)

Beretningen om Sigurd Jorsalfares reise til Jerusalem er et av høydepunktene i kongesagaene – men Snorre Sturlason gikk glipp av hele den internasjonale konteksten for det norske korstoget, som kilder skrevet i Midtøsten forteller om.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene