Ny Syria-krig?

  • Tyrkia har startet en storstilt militær styrkeoppbygging på grensen til Syria. Det ser ut til at president Recep Tayyip Erdogan planlegger en framrykking inn i det nordøstlige Syria med sikte på å erstatte styrkene USAs president Donald Trump har beordret ut. Tyrkia har i lang tid drevet et avansert diplomatisk spill i regionen, som så langt har gitt resultater. Ett av de mest effektive virkemidlene har vært milliardkontrakter på militært utstyr. Det hele startet med at Ankara skulle kjøpe luftforsvarssystemet S-400 fra Russland. Signalene om at Nato-landet Tyrkia skulle bestykkes med russisk materiell, utløste full alarm i Pentagon. Forholdet mellom Ankara og Washington var på frysepunktet. Men nå er forholdet hjertelig igjen etter at Tyrkia har vedtatt å gå til innkjøp av amerikanske Patriot, verdt 3,5 milliarder dollar. Erdogan holder likevel døra åpen for Moskva og har ikke kansellert ordren på det russiske forsvarssystemet.
  • USAs militære engasjement i Syria har vært i strid med folkeretten fordi Assad-regjeringen ikke har godkjent eller akseptert tilstedeværelsen. Trumps beslutning tas derfor positivt imot i Damaskus. Likevel kan tilbaketrekningen føre til nye krigstrusler. Tyrkia vil utnytte tomrommet som amerikanerne etterlater seg i Syria. Hvis Tyrkia nå rykker massivt inn Nord-Syria for å bekjempe kurderne, vil det være et like folkerettsstridig angrep som det den amerikanske utstasjoneringen har vært. Syria, som er alliert med Russland, vil forsvare seg og havner dermed i krig med Nato-landet Tyrkia. Israel kan også komme til å trappe opp sine aksjoner rettet mot Iran-støttet milits i Syria. For alle aktørene i området er det en vanskelig balansegang og mange kryssende hensyn. Vil for eksempel Kreml vende seg mot Erdogan hvis Tyrkia angriper Nord-Syria, eller finnes det allerede en avtale mellom Moskva og Ankara? Vil kurderne, som tidligere har vært alliert med USA, inngå en allianse med Syria for å verne seg mot Tyrkia? Det paradoksale er at Trumps uttrekning kan føre til at krigen i Syria igjen blusser opp akkurat i det den åtte år gamle kampen mot jihadistopprørerne var i ferd med å bli avsluttet.

Ein umusikalsk russisk statsleiar gjer hiphop farleg igjen.

Moral og musikk

Hiphopen kom til bygda mi i ein gong på 1990-talet. Kjøpmannen på nærbutikken hadde heldigvis gode kontaktar med ei musikksjappe eit stykke unna. Slik kunne eg få tak i musikalsk avveksling frå dei endelause Metallica-platene som brørne mine spela igjen og igjen. Eg hugsar gleda då platene kom. Det første eg gjorde, før den obligatoriske saumfaringa av coverheftet, var å sjå etter ein svart og kvit etikett. Der stod det «Parental Advisory: Explicit Content».

Ørkenvandring til Timbuktu

Han var første europeer til å krysse Sahara fra nord til sør og nå fram til Timbuktu, eller Tumbutu på Songhai-rikets (1464–1592) språk koyra chiini, tuaregenes handelsby ved elva Niger i dagens Mali, i 1826. I dag er det 225 år siden den skotske Afrika-utforskeren Alexander Gordon Laing ble født i Edinburgh.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene