Den enorme omleggingen fra fossil energi er uten sidestykke – og krever en global finansieringsplan.

Hvem tar regninga?

SKIMTER IKKE MÅLET: Det er forståelig at Kina vil slite med å finansiere omlegging til fossilfri energi for stadig flere innbyggere, skriver forfatterne. Her fra et kullkraftverk i Shanghai. FOTO: JOHANNES EISELE, AFP/NTB SCANPIX

Når de drøyt 20.000 delegatene til FNs klimatoppmøte har reist hver til sitt, slik de har gjort årvisst, er det tid for å reflektere over hvor det globale klimavernet bærer. Sett med norskemyndigheters briller, synes resultatene fra Katowice å være tilfredsstillende. Om vi ser på andre land, er meningene imidlertid en smule biskere.

Klimaforlik, nei takk!

SV vil ha regjeringa med på et nytt klimaforlik, der Stortinget samler seg om forpliktende mål for utslippsreduksjoner. Hvor fornuftig er det? Er det nasjonale kompromisser vi trenger nå, eller tvert imot – tydelige konflikter og åpen strid!

Godt nytt år for avkolonisering!

FLERE PERSPEKTIVER: Avkolonisering har vært et hett tema på mange arenaer i år. Her Máret Ánne Saras kunstverk med 400 reinsdyrskaller foran Stortinget i protest mot tvangsslakting. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

2018 var året hvor kampen for «avkolonisering» innenfor universitetsmurene for alvor kom til Norge. Det bør ikke overraske, ettersom et eurosentrisk hegemoni – særlig innenfor samfunnsvitenskapene – for lengst er utfordret av nye perspektiver. Det volder sikkert litt smerte at forskere fra andre deler av verden nå vil ha et ord med i laget, og ikke alle setter pris på at norske studenter og akademikere (SAIH) etterlyser mer mangfold og muligheter til å stifte bekjentskap med internasjonale fagdiskusjoner.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene