Godt nytt år for avkolonisering!

FLERE PERSPEKTIVER: Avkolonisering har vært et hett tema på mange arenaer i år. Her Máret Ánne Saras kunstverk med 400 reinsdyrskaller foran Stortinget i protest mot tvangsslakting. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

2018 var året hvor kampen for «avkolonisering» innenfor universitetsmurene for alvor kom til Norge. Det bør ikke overraske, ettersom et eurosentrisk hegemoni – særlig innenfor samfunnsvitenskapene – for lengst er utfordret av nye perspektiver. Det volder sikkert litt smerte at forskere fra andre deler av verden nå vil ha et ord med i laget, og ikke alle setter pris på at norske studenter og akademikere (SAIH) etterlyser mer mangfold og muligheter til å stifte bekjentskap med internasjonale fagdiskusjoner.

Nei til gass

28. desember skriver Hogne Hongset at gasskraft er en viktig bru til fornybarsamfunnet. Her tar Hongset feil. Gass er ingen løsning for å hindre farlige klimaendringer. Utsagnet er ikke i tråd med Parisavtalens mål om å begrense temperaturstigningen til 1.5 grad. I rapporten fra FNs klimapanel kommer det frem hvor dårlig tid vi har. Innen 2030 må utslippene globalt halveres, før de går mot null i 2050. Det betyr at produksjon og forbrenning av olje og gass må reduseres kraftig og på sikt utfases nesten helt.

Driver EU med selvskading, NHO?

NHO-direktør Tore Myhre kommenterer min kronikk i Klassekampen om alternativer til EØS. Han konkluderer forutsigbart: «Det finnes egentlig ingen alternativer, fordi alle er så mye dårligere for Norge». Myhre gjør ett unntak, for EU-medlemskap. NHOs evig fortapte drøm.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene