DAGENS TALL:

800.000

FOTO: B. SMIALOWSKI, AFP/NTB SCANPIX

800.000 statsansatte i USA har de siste ukene vært permittert eller uten lønn mens statsapparatet har vært stengt ned. Nå vil Demokratene få i gang landet igjen: med en avstemning om landets budsjettplan så snart Representantenes hus trer sammen torsdag med nytt, demokratisk flertall.©NTB

Privatisering og nedskjæringer i det franske televerket kan ha drevet ansatte til selvmord. Nå står bedriften på tiltalebenken.

Vinduet eller døren

FRYKTKULTUR: Didier Lombard tok over som administrerende direktør i det privatiserte France Télécom i 2005, og satte i gang knallharde omstruktureringer. Nå er han tiltalt for mobbing i en historisk rettssak. FOTO: FRANCOIS GUILLOT, AFP/NTB SCANPIX

For bare tjue år siden hadde de fleste av oss fasttelefon, og Televerket sørget for at innbyggerne landet over skulle ha tilgang til telenettet, selv i den ytterste avkrok. I dag shopper vi mobilabonnement etter den leverandøren som gir best dekning, mest 3G for pengene, eller ny mobil hvert år.

Utenlandskabler vil gi høyere strømpris, som åpner for mer vindkraft. Det skader både miljø og økonomi.

En skadelig kraftpakke

ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS, KNUTLVAS@GMAIL.COM

Dramatiske forandringer er på gang i norsk elektrisitetsproduksjon. To store utenlandskabler, North Sea Link (NSL) til Storbritannia og DCNG til Tyskland, har fått konsesjon og er under planlegging og bygging. En tredje kabel, NorthConnect, også til Storbritannia, har ennå ikke fått konsesjon. Når North Sea Link og DCNG kommer i drift vil strømutvekslingen mellom Norge og utlandet komme opp i en kapasitet på 78 TWh i året. Til sammenlikning er den årlige norske elektrisitetsproduksjonen omkring 140 TWh per år.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene