By og land

  • Senterpartiet går forbi Fremskrittspartiet og blir Norges tredje største parti på både TV 2s og Klassekampens partibarometre. Det viser at velgerne slutter opp om partiet alle snakker om for tida, selv om partileder Trygve Slagsvold Vedum har fått kritikk fra både hovedstadsavisenes kommentatorer og statsministeren. I et intervju i Dagbladet denne uka anklagde Erna Solberg Sp-lederen for kynisme fordi han «driver et bevisst forsøk på å bygge noen forskjeller i Norge som ikke er der». Selv avviste hun at hun drev «et eliteprosjekt». Også Oslos byrådsleder Raymond Johansen rykket ut mot Vedum på Facebook denne uka: «Slutt å kødd med Oslo, Trygve! Du er en del av eliten sjøl», skrev han.
  • Det var vårt intervju med Vedum i romjula som rendyrket hans ti bud for politisk kommunikasjon. Kritikerne bruker intervjuet som eksempel på at Vedum ikke ser sin privilegerte posisjon. Men det Vedum gjorde var tvert imot å forklare at han har en posisjon som gir ham privilegier, som muligheten til å snike i køer og leie inn helikopter. Disse velger han å ikke benytte seg av, fordi det skaper avstand til folk flest. I gårsdagens Dagsavisen forsvarte Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnerheim partiets kritikk av en urban elite: «Det er en konfliktlinje vi har hatt i mer enn hundre år, og det er en helt reell konfliktlinje mellom by og bygd».
  • Ukas målinger viser solid rødgrønt flertall. Når Arbeiderpartiet slår Høyre i kampen om å være Norges største parti, og Senterpartiet slår Frp i kampen om tredjeplassen, ligger det an til regjeringsskifte. Derfor er det ikke så rart at statsministeren er ute og kritiserer et Senterparti som flytter tusenvis av velgere over blokkgrensa til rødgrønn side. Det er mindre forståelig at Ap går så hardt ut mot en framtidig regjeringspartner. Det kan bunne i frustrasjon over at mediene overser hva det rødgrønne byrådet får til i hovedstaden, som de mener nasjonale politikere bør se til for inspirasjon. Oslo-partiet må likevel ikke glemme det potensialet for politisk endring som ligger i Sps framgang. By og land kan gå hand i hand, dersom de ikke blir uvenner før de får sjansen.

Om Norge ikkje bidrar til gjenreisinga av Syria er det eit svik.

Vi må hjelpe folket i Syria med å finne framtidshåpet igjen

ILLUSTRASJON: KNUTLVAS@GMAIL.COM

Kva er i ferd med å skje med oss?

Dagens sukk

Det er for sent å be om replikk når livet har gått videre

— HAUK
Du kan bla til neste sideBla med piltastene