Hareide vil fortsette som KrFs parlamentariske lederKan bli avgjort i dag

Vil forbli stortingssjef

FORTSATT SJEF: Knut Arild Hareide sammen med Geir Jørgen Bekkevold i KrFs nye gang på Stortinget.

PÅ SIN POST: Knut Arild Hareide vil vokte KrFs primærpolitikk som leder for KrFs stortingsgruppe. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold mener ingen andre kan fylle rollen.

Knut Arild Hareide har gått av som KrF-leder, men ikke som partiets parlamentariske leder. Den rollen ønsker han å beholde, erfarer Klassekampen.

Å være parlamentarisk leder for et KrF i en flertallsregjering, går først og fremst gå ut på å være KrF-er, er en del av begrunnelsen. Det er stortingsgruppa som velger parlamentarisk leder, og denne skal møtes i dag. På møtet kan Hareides videre rolle i KrF bli avgjort.

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold, som også støttet Hareide i den opprivende debatten om KrFs veivalg, ønsker å beholde Hareide som sin sjef på Stortinget.

– Jeg håper han fortsetter som parlamentarisk leder. Han er en veldig god og klok sjef, og jeg kan ikke se at noen andre i gruppa kan fylle den rollen, sier Bekkevold til Klassekampen.

Vil ha ham videre

Bekkevold har forståelse for at Hareide ikke ville stå ute på Slottsplassen i går som nyslått statsråd i regjeringen han kjempet så innbitt imot. Men han mener at KrF-lederen kan gjøre en viktig jobb for partiet som parlamentarisk leder.

– Vil det være et bidrag til forsoning i partiet om han fortsetter?

– Det kan hende, svarer Bekkevold.

Klassekampen treffer Bekkevold på Stortinget samtidig som Erna Solberg holder pressekonferanse om regjeringsutvidelsen. Bekkevold sier det er en stor dag for KrF, selv om han kjempet imot regjeringen.

– Jeg går ikke her og depper og er bitter, sier stortingsrepresentanten og presten fra Telemark.

Dette til tross for at han selv stemte imot den framforhandlede Granavolden-plattformen i KrFs landsstyre. Bekkevold forklarer at selv om plattformen inneholder viktige KrF-seire, syns ikke han den er god nok til å forsvare bruddet med partiets krystallklare valgløfte om å ikke regjere med Frp. For hans egen del er det regjeringsplattformens innrømmelser til Frp, særlig på innvandring, som er vanskeligst å svelge.

– I plattformen står det blant annet at Norge skal bruke sin posisjon som bistandsyter til å sikre flere returavtaler. Dette har KrF aldri vært for, og nå skal vi bidra til å administrere et slikt system, sier Bekkevold, som allerede nå varsler at han ikke vil ta gjenvalg til neste stortingsvalg, selv om «ingenting er hogd i stein».

– Telemark KrF fortjener en kandidat som er mer entusiastisk til dette regjeringssamarbeidet enn det jeg er, sier Bekkevold.

Forstår utmeldinger

Flere av KrF-erne som har meldt seg ut av partiet i dagene etter Granavold-enigheten har vist til det brutte valgløftet om regjeringssamarbeid med Frp.

Bekkevold sier han har forståelse for at folk melder seg ut og erkjenner at det er krevende for partiet.

– Odd Anders With er ingen hvem som helst, sier Bekkevold om den tidligere KrF-nestlederen.

Samtidig mener han at KrF-ere som nå fabler om å stifte et nytt partiet, er på feil spor.

– Nei, nå handler det nok om at KrF må finne tilbake til seg selv, sier han.

Bekkevold mener KrFs storstortingsgruppe framover må «forfølge seirene» i plattformen.

– Vi må snakke om dem ikke bare én gang, men mange ganger.

– Venstre har ikke akkurat vokst på meningsmålingene etter at de gikk inn i regjering. Gir det grunn til bekymring?

– Jeg er overrasket over at Venstre ikke har benyttet posisjonen i regjering bedre, og jeg håper for vår del at vi skal være flinke til å få fram seirene våre.

Flere såkalt «røde» KrF-fylkesledere har tatt til orde for at nestleder Kjell Ingolf Ropstad ikke bør bli ny partileder og har i stedet pekt på Hans Olav Syversen som en mer samlende kandidat.

I går skrev Klassekampen at Syversen avviser at han er en kandidat til ledervervet når partiet skal finne Hareides etterfølger i vår.

Bekkevold sørger over tapet av Hareide som partileder, men sier at han legger til grunn at Ropstad blir valgt som ny KrF-sjef.

– Det har ligget i kortene lenge, sier han.

Samtidig er han opptatt av at både rød og blå fløy må representeres i KrF-ledelsen. Det åpner for en ny, rød nestleder.

Bekkevold ønsker seg fylkeslederen i Nordland.

– Skal jeg driste meg til å nevne et navn, må det bli Ingelin Noresjø. Jeg har fulgt utviklingen i Nordland tett og sett hvilke kvaliteter hun har. Hun vil være en god stemme inn i ledelsen, sier Bekkevold.

Regjeringen får kritikk for vage klimamål i ny plattform:

Lover kutt hjemme

SMELTER: Klimaminister Ola Elvestuen (V) mener regjeringsplattformen er svært ambisiøs på klima, men får kritikk for vage mål. Her fra et besøk på Svalbard. FOTO: OLE MAGNUS RAPP

MÅL: Venstre raste mot kvotekjøp for fire år siden. Men hvis Norge ikke når sine nye kuttmål, vil klimaminister Ola Elvestuen forsvare ordningen.

Klimapolitikk har fått mye plass i den nye regjeringsplattformen som ble lagt fram 17. januar. Norge skal kutte klimagassutslipp med 45 prosent i ikke-kvotepliktig sektor, altså landbruk, transport og avfall, sammenlignet med nivået i 2005. Det er 1,6 millioner tonn mer enn det forrige målet, som var 40 prosent kutt sammenlignet med 1990-nivå.

Disse skal styre landet

SAMMENSVORNE: Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein representerer KrF i flertallsregjeringen Erna Solberg (H) presenterte på Slottsplasseni går. Ropstad blir barne- og familieminister, Bollestad blir landbruks- og matminister, Ulstein blir utviklingsminister. Nikolai Astrup (H) blir digitaliseringsminister og Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) blir samfunnssikkerhetsminister. Linda Hofstad Helleland (H) og Bård Hoksrud (Frp) forsvinner ut av regjeringen. Regjeringen teller nå 22 medlemmer, inkludert statsministeren. ©NTB

Du kan bla til neste sideBla med piltastene