Sammen om skammen.

Skammen regjerer

Det var nær sagt et mirakel vi bevitnet tidligere denne uka da de fire nye regjeringspartnerne kom smilende ut på slottsplassen, for mer sprikende staur er det vel knapt mulig å forestille seg. Pride-Venstre og hold-ekteskapet-hellig-KrF. Olje-elskere og miljøvernere. Bistandsmotstandere og misjonærer.

Aps klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide får støtte i oljestriden:

Profiler forsvarer Eide

BLE STOPPET: – Det virkelig risikofylte er å ikke snakke om oljeskatten og klimarisiko i det hele tatt, sier Marianne Marthinsen. For to år siden sto hun selv i stormen internt i Ap. Foto: Christopher Olssøn

OLJESKVIS: Vi må kunne diskutere oljeskatten, sier Marianne Marthinsen, tidligere finanspolitisk talsperson i Ap. Nå rykker flere i partiet ut til forsvar for Espen Barth Eide.

Det vakte uro da Aps stortingsrepresentanter Espen Barth Eide og Åsmund Aukrust tok til orde for en debatt om oljeskatteregimet denne uka. Reaksjonene strømmet på, med argumenter om at 200.000 arbeiderplasser og framtidige investeringer kan stå i fare. Ap må avklare, krevde oljenæringen, og fikk kort tid etter svar som bestilt fra partileder Jonas Gahr Støre, som avlyste debatten.

Åpner for å bruke mer oljepenger

BUDSJETT: Regjeringen åpner i den nye plattformen for å erstatte den forliste fregatten KNM Helge Ingstad og finansiere nytt regjeringskvartal utenfor vanlige budsjetter. Det bekreftet Henrik Asheim (H), som er leder av finanskomiteen på Stortinget, overfor NRK. I praksis betyr det at regjeringen åpner for å bruke oljepenger utover den summen som hvert år settes av på budsjettet, i tråd med handlingsregelen for oljepengebruk. – Her er det to helt konkrete ting hvor man sier at man skal vurdere å gjøre det på denne måten, fordi det er en unntakstilstand og en veldig spesiell situasjon, sier Asheim. En ny fregatt kan få en prislapp på 4 milliarder kroner.©NTB

Du kan bla til neste sideBla med piltastene