Skal vi ha et regulert arbeidsmarked med faste jobber, med trygghet for inntekt og vern mot utnyttelse? Det er oppe til doms i Oslo tingrett.

Dramaet i rettssal 383

SKJEBNEKAMP: De saksøktes advokater i Aleris-saken, Kjetil Edvardsen og Morten Mønnich (sittende). I forgrunnen Fagforbundets «Erin Brockovich», Trude Stavheim. FOTO: FRIDA HOLSTEN GULLESTAD

Vi leser bøker og medieoppslag om uverdige arbeidsforhold i andre land som Storbritannia og USA. Nylig kom James Bloodworths bok «Innleid og underbetalt» om ansatte ved Amazon-lagre i Nord-England. De fleste hadde midlertidige nulltimers kontrakter, og fagbevegelse var et fremmedord. I USA er andelen fagorganiserte nå det laveste på over 100 år. Et brutalt, uorganisert arbeidsliv, der folk slites ned av umenneskelige vaktordninger, er likevel noe vi først og fremst har tenkt skjer i andre land – et annet sted.

Venezuela Den økonomiske kollapsen i Venezuela er historien om en varslet krise.

DET STORE FALLET

LEVER VIDERE: Mange av årsakene til den økonomiske krisa i Venezuela kommer fra den økonomiske politikken til tidligere president Hugo Chávez. © FOTO: LUIS ROBAYO, AFP/NTB SCANPIX

16november 2014 ble Zuely José Rodríguez arrestert på Simón Bolívar internasjonale flyplass utenfor Caracas. Han ble tatt med 165 kredittkort, på vei inn på flyet til Madrid. De 165 kredittkortene tilhørte 165 forskjellige folk, men ingen av dem var stjålet. I pressemeldingen fra den venezuelanske påtalemyndigheten het det at Rodríguez hadde forsøkt å begå alvorlig økonomisk kriminalitet.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene