USA leder Midtøsten-konferanse i WarszawaMøter skepsis blant EU-land

Tviler på USAs framstøt

FÅR KRITIKK: Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz (til høyre) og USAs utenriksminister Mike Pompeo før konferansen starter i Lazienki Palace. Iran, Russland og Palestina kritiserer konferansen. FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI, AP/NTB SCANPIX

I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter mellom USA og Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.

Den to dager lange konferansen avsluttes i den polske hovedstaden i dag.

Konferansen ble først annonsert av den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo etter sin sterke anti-iranske tale i Kairo forrige måned.

Ifølge BBC ønsket USA å arrangere en konferanse for «å øke presset mot Iran» og samle internasjonale krefter bak amerikanske myndigheters politikk mot Teheran.

Konferansen har helt fra starten fått en lunken velkomst av EU. 60 land deltok på konferansen, men få ministre var til stede. Blant EU-landenes utsendinger var Storbritannias Jeremy Hunt, den eneste utenriksministeren foruten vertslandet Polens Jacek Czaputowcz.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og den amerikanske visepresidenten Mike Pence var imidlertid på plass, i tillegg til president Donald Trumps svigersønn og spesialrådgiver for Midtøsten Jared Kushner, som også var ventet å delta. Israels statsminister Benjamin Netanyahu er blant talerne på dagens program.

Da Klassekampen gikk i trykken var det fortsatt uklart hvilke arabiske land som kom til å delta, eller hvem som ville lede deres delegasjoner, men Saudi-Arabia og Emiratene var ventet å delta. Begge landene deler Israels syn om at Iran er den største trusselen i dagens Midtøsten.

Flere reagerer

Blant dem som har takket nei til invitasjonen, er EUs utenriksminister Federica Mogherini, palestinske representanter og Russland. Flere har reagert på konferansens innretning.

Hassan Rouhani

«Russland er bekymret over USAs forsøk på å presse gjennom sine geopolitiske interesser som om de er verdenssamfunnets syn», heter det i en pressemelding fra det russiske utenriksdepartementet.

Irans president Hassan Rouhani sier konferansen er en del av et amerikansk komplott mot Iran, mens utenriksminister Javad Zarif mener konferansen er dødfødt, ifølge NTB.

USA på sin side avfeier at formålet med konferansen er å ramme Iran.

Palestinerne reagerte også kraftig over det utenriksministeren Riyad al-Maliki kalte «et komplott mot palestinernes sak». Israel-Palestina konflikten står heller ikke på det offisielle programmet, men konflikten vil uten tvil tas opp.

Mandag skrev Fox News at Trumps «Århundrets avtale» for en løsning på Israel-Palestina konflikten er ferdig, og at Trump er fornøyd med avtalen. Den blir ikke offentliggjort før etter det israelske valget i april.

Den Trump-lojale nyhetskanalen melder også at Kushner er på konferansen for å markedsføre Trumps plan.

Dype kløfter

Polen er medlem i EU, men er vertskap for den omstridte konferansen. Det viser hvor splittet flere EU-land er i synet på USAs politikk i Midtøsten. Andre hevder Polen benytter anledningen til å smiske til seg en permanent amerikansk base i landet.

President Donald Trump trakk seg i mai i fjor ut av atomavtalen med Iran. Siden har Trump gjeninnført og økt sanksjonene mot Iran. EU forsøker på sin side å redde atomavtalen. Selv om EU deler USAs bekymring over Irans rakettprogram, mener EU at det viktigste ved avtalen er at den setter en stopper for utvikling av iranske kjernefysiske våpen.

Atomavtalen med Iran ble inngått i 2015 og trådte i kraft januar 2016.

Nye fronter

EUs kjølige mottakelse av konferansen i Polen, tvang USA til å endre programmet for konferansen.

Iran er ikke nevnt i det offisielle programmet, skriver BBC. Likevel er analytikere ikke i tvil om at Iran vil stå i sentrum for USAs konferanse.

Det er første gang siden Madrid-samtalene på begynnelsen av 1990-tallet at arabiske land og Israel møtes ansikt til ansikt.

Verken Emiratene eller Saudi-Arabia har offisielle diplomatiske forbindelser med Israel, men de siste årene har frykten for Iran brakt dem nærmere hverandre. De støtter også Trumps skraping av atomavtalen. Analytikere hevder derfor at USAs mål med konferansen er å danne en israelsk-arabisk front mot Iran.

Enhedslisten med ny klimaplanKritikere: Overambisiøst

Hårete klimamål

SKIFTE: Partiet Enhedslisten vil at Danmark skal redusere klimagassutslippene med 70 prosent innen 2030. Klimabistand blir også høyt prioritert. Her fra København under klimakonferansen COP15. FOTO: OLIVIER MORIN, AFP/NTB SCANPIX

AVGIFT: Danmarks radikale parti vil redde klimaet med bensin- og dieselavgift, Co2-avgift for landbruket og en flyavgift som rammer førsteklasse-passasjerene.

I Danmark er statens offisielle klimamål at utslippene i 2030 skal være redusert med 40 prosent sammenliknet med 1990, som er året FN tar utgangspunkt i, i sine beregninger. I Norge sikter regjeringen mot 45 prosents utslippsreduksjon i samme periode.

DAGENS TALL:

23,7

FOTO: PHILIPPE HUGUEN, AFP/NTB SCANPIX

Den nederlandske ølgiganten Heineken hadde i fjor et overskudd på 23,7 milliarder kroner, en økning på 12,5 prosent fra året før. Heineken er verdens nest største bryggerikonsern etter AB InBev, som ble størst da de kjøpte opp SABMiller i 2015. Bryggerikonsernet har over 80.000 ansatte. ©NTB

Du kan bla til neste sideBla med piltastene