Katalanske separatister kaster Spanias statsminister Pedro Sanchez ut i krise:

Vil utlyse nyvalg i Spania

NEDSTEMT: Etter å ha tapt en budsjettavstemning i parlamentet kommer statsminister Pedro Sanchez trolig til å lyse ut nyvalg i dag. FOTO: MANU FERNANDEZ, AP/NTB SCANPIX

KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.

Kun åtte måneder etter sosialdemokratene PSOE overtok makten i Spania forbereder de seg på nyvalg.

Etter å ha avbrutt forhandlinger om økt autonomi for Catalonia tidligere i måneden mistet statsminister Sanchez støtten fra de to katalanske partiene ERC og PDeCAT i parlamentet, og fikk dermed ikke flertall for regjeringens budsjettforslag. Konsekvensen blir nyvalg ett år før planen.

Høyresida kan bli størst

Foreløpig ligger det til rette for et regjeringsskifte etter nyvalget. Selv om sosialdemokratene PSOE har vokst jevnt på målingene siden de gikk inn i regjering i sommer, ligger de likevel bak høyresida.

Sosialdemokratenes vekst har sammenfalt med en nedgang for støttepartiet til venstre, sosialistpartiet Podemos. Samtidig har det kommet et nytt parti, Vox, som politisk ligger til høyre for det konservative partiet Partido Popular (PP).

Vox har på kort tid etablert seg på rundt 10 prosent på meningsmålingene, med hovedsaker som nei til mer innvandring, et beinhardt standpunkt mot katalansk uavhengighet kombinert med skatteletter.

Dette ga utslag i regionalvalgene i Spanias sørligste provins Andalucía i desember ifjor. Der fikk høyresida flertall i regionalforsamlingen for første gang siden Spania ble ett demokrati.

Felles front mot selvstyre

De tre store partiene til høyre for PSOE, konservative PP, liberale Ciudadanos og innvandringskritiske Vox, har i tillegg til en enighet om økonomiske spørsmål til felles at de er svært kritiske til katalansk uavhengighet.

Alle partiene på høyresida har tatt til orde for å oppheve katalansk selvstyre. PP gjorde dette etter folkavstemningen om katalansk uavhengighet i 2017, og vil heller styre regionen direkte fra Madrid.

Et eventuelt regjeringsskifte vil med andre ord bety en hardere linje overfor den katalanske uavhengighetsbevegelsen.

Sanchez i spagaten

Siden Pedro Sanchez ble statsminister har han forsøkt å finne en løsning på den katalanske konflikten blant annet ved å gjenopprette den lokale autonomien for regionen og flytte katalanske politikere fra fengsel i Madrid til fengsel i Barcelona. Han har også åpnet forhandlinger om økt autonomi med de regionale myndighetene i Catalonia. Disse forhandlingene har vært svært kontroversielle i Spania, særlig blant høyresidepartiene.

Etter flere demonstrasjoner mot regjeringens linje valgte Sanchez tidligere denne måneden å avbryte forhandlingene uten å ha kommet noe nærmere en løsning på konflikten.

Ifølge Jorge Tamames, redaktør i det spanske magasinet Política Exterior, har Sanchez hatt dårlige utsikter for å lykkes med forhandlingene fra begynnelsen.

– Problemet i det katalanske spørsmålet er at både de som ønsker uavhengighet og de som vil kjøre over katalonia, tjener på at spørsmålet er så polarisert som det er nå, sier han til Klassekampen.

Tamames forteller videre at for katalanerne trumfer uavhengighet all annen politikk. Dette er bakteppet for at de kappes om å framstå som de som er mest for katalansk selvstyre.

På spørsmålet om ikke en høyresideregjering vil bety mindre selvstyre for katalanerne, svarer Tamames:

– De katalanske selvstyrepartienes strategi er for øyeblikket å søke konflikt med sentralmakten i Spania.

– En høyresideregjering kan, slik de ser det, gi mer støtte til uavhegighetssaken.

Katalanere i retten

Det er ikke bare de avbrutte forhandlingene som setter det katalanske spørsmålet høyest opp på dagsorden i Spania.

Som Klassekampen skrev onsdag, startet denne uka høyesterettssaken mot flere katalanske politikere som har vært fengslet siden folkeavstemningen i 2017.

Tamames peker på denne rettssaken som en ytterligere kompliserende faktor for statsminister Sanchez:

– Tidspunktet for budsjettavstemningen kunne knapt vært verre, med uavhegighetsspørsmålet så høyt på agendaen var det viktig for ERC og PDeCAT å ta et klart standpunkt, sier Tamames til Klassekampen.

Det er forventet at Sanchez vil lyse ut nyvalget i løpet av dagen.

Opposisjonsaktivist til Klassekampen: Norge må velge side i Venezuela-konflikten

Ber Norge støtte Guaidó

VIL TA OVER: Opposisjonslederen Juan Guaidó takker tilhengerne under en demonstrasjon mot president Nicolás Maduro i Caracas tirsdag. FOTO: ARIANA CUBILLOS, AFP/NTB SCANPIX

SKIFTE: Norge bør gjøre som sine allierte og anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas president, mener opposisjonsaktivisten Sonia Zapata.

USA har flere «alternativer» dersom Venezuelas president Nicolás Maduro nekter å gå av, sa president Donald Trump onsdag. Da pressen spurte om et alternativ var å sende tusenvis av soldater til Venezuelas naboland Colombia, svarte Trump: «Dere får se».

DAGENS TALL:

2034

FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Et overveldende flertall i Egypts nasjonalforsamling stemmer for foreslåtte endringer i grunnloven som kan la Abdel-Fattah al-Sisi sitte som president til 2034. Endringene er del av en pakke med flere endringer, som nå er til endelig behandling i en komité, og som deretter skal ut på folkeavstemning.©NTB

Du kan bla til neste sideBla med piltastene