Bernie Sanders stiller som presidentkandidatLanserer enorm grasrotkampanje

Derfor kan han vinne

BEDRE LYKKE NESTE GANG: Bernie Sanders tapte nominasjonskampen i Demokratene i 2016, men flere mener han har gode vinnersjanser når han nå stiller på nytt som presidentkandidat i 2020. Her er han på scenen i Arie Crown Theater i Chigaco, der USAs venstreside samlet seg i 2017 for den årlige politiske konferansen The Peoples Summit. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.

I går annonserte den selverklærte demokratiske sosialisten Bernie Sanders (77) at han stiller som kandidat til det amerikanske presidentvalget i 2020.

Det har lenge vært ventet at Vermont-senatoren ville offentliggjøre sitt kandidatur, og nå er det klart at han gjør sitt andre forsøk på å bli president. Sanders skrur også opp temperaturen på kritikken av den sittende presidenten. I en video fyrer Sanders av følgende remse mot Trump:

– Vi kjemper mot en president som er en patologisk løgner, en bedrager, en rasist, en sexist, en xenofob og en som undergraver det amerikanske demokratiet og leder oss i en autoritær retning.

Valgkamp siden 2016

I 2016 tapte Sanders som kjent nominasjonskampen innad i Demokratene mot Hillary Clinton, men gjorde det likevel overraskende godt og vant primærvalgene i 23 av 57 valgdistrikt.

Siden den gang har Sanders drevet kontinuerlig valgkamp og organisasjonsbygging med folkemøter over hele USA. Dermed starter han den offisielle presidentvalgkampen med en stor grasrotorganisasjon i ryggen. Den vil han nå bygge videre på, og han lanserte i går et mål om å bygge en «enestående grasrotbevegelse med 1 million mennesker» som skal drive valgkamp i hele landet.

Klassekampen har snakket med en rekke av Sanders’ støttespillere i Demokratene om hans vinnersjanser. Politisk direktør for den Sanders-allierte kampanjeorganisasjonen Our Revolution, David Duhalde, sier Sanders «inspirerer millioner av velgere som ønsker seg et mer progressivt USA».

– Sanders er fortsatt den sterkeste og mest genuine forkjemperen for progressiv forandring, sier Duhalde.

Duhalde peker på at en følge av Sanders’ 2016-kandidatur er at mange av de politiske ideene som Clinton motsatte seg, som Medicare for all, i dag omfavnes av en rekke andre Demokrat-kandidater.

– Men Sanders er den eneste demokratiske presidentkandidaten som forstår behovet for sosiale bevegelser for å få gjennom lovgivning som selskaper og høyresida vil motsette seg, sier han.

Grotesk ulikhet

Kathrine Brezler er en av grunnleggerne av People for Bernie, en grasrotorganisasjon som var avgjørende i Sanders 2016-valgkamp.

– Sanders vil fortsette å ta opp den groteske ulikheten i dette landet, den ubegrensede makten til Wall Street, kreve at klimaendringene adresseres som den umiddelbare krisa den er og få slutt på massefengsling. Dette er saker han har vært konsekvent på i tre tiår, sier hun til Klassekampen.

– Hva er de største utfordringene?

– Våre største hindre er innsidefolk, Wall Street og milliardærene. De har pengene, men vi har folket, sier hun.

Larry Cohen, en venn og langvarig alliert av Sanders, mener «kombinasjonen av Bernies politikk og hans enorme tilhenger-base gjør ham til den sterkeste kandidaten».

– Sanders har den største tilhengerskaren i alle deler av USA, både i urbane og rurale strøk, sier han.

Har endret reglene

Cohen peker på at nye partiregler for nominasjonsprosessen – som har blitt kjempet fram av Sanders-allierte aktivister – er mer rettferdige enn de var i valgkampen i 2016.

Demokrat-aktivisten Selina Vickers fra West Virginia har brukt de siste årene på å kjempe fram slike regelendringer hos demokratenes øverste partiorgan DNC.

Hun mener «Sanders er den eneste som kan slå Trump».

– Han har stor støtte blant arbeiderklassevelgere, sier hun, og peker på at Sanders kan vinne tilbake hvite Obama-velgere som stemte på Trump i avgjørende vippestater, samtidig som at målinger viser stor oppslutning også blant minoriteter.

Cohen mener «de største hindrene for alle kandidater er den lange prosessen og antallet kandidater».

– Men Sanders har i motsetning til alle de andre kandidatene, om vi ikke regner med Joe Biden, gjort dette en gang før, sier Cohen.

Sanders regnes som den mest venstreorienterte kandidaten, foran senator Elizabeth Warren. Vickers mener «Sanders er en mye bedre kandidat enn Warren».

– Jeg er ikke opptatt av å ha en kvinnelig president, men en fantastisk president, sier hun.

– Sanders’ største hindre er det samme som sist: Hele etablissemente, både i Demokratene og Republikanerne, er livredde for Sanders fordi han er en alvorlig trussel mot makta og pengene deres.

Trump hyllet omstridt venezuelaner i Miami:

Eksil-allianse mot Caracas

STØTTE: Donald Trumps regimeskifteplan for Venezuela er populær i Miami. FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX

REGIMESKIFTE: Til jubel fra eksil-venezuelanere i Miami ba Donald Trump igjen Venezuelas militære om å vende seg mot Nicolás Maduro.

Mens Venezuelas president Nicolás Maduro vil kontre en USA-ledet nødhjelpsaksjon med å kjøpe nødhjelp fra Russland, henvender USAs president Donald Trump seg igjen direkte til Venezuelas militære styrker.

DAGENS TALL:

300.000

FOTO: NASA

Astronomer har publisert et nytt «kart» over universet som omfatter 300.000 tidligere ukjente galakser. Avdekkingen kaster nytt lys over noen av universets største hemmeligheter, blant annet utvikling av svarte hull og hvordan galaksehoper utvikler seg. Over 200 astronomer fra 18 land har vært med på studien. På bildet ser du galaksen NGC 5033. ©NTB

Du kan bla til neste sideBla med piltastene