Misbruk

  • Månestråle barnehage på Frogner i Oslo har lenge profilert seg som en mønsterbarnehage. Ved å ta inn ekstra kostpenger har barnehagen kunnet servere blant annet frokostbuffet og chiagrøt, og slik framstilt seg som et attraktivt alternativ for foreldre som er villige til å betale mer enn det kommunale barnehager har lov å kreve inn. Nå slår glansbildet sprekker. De siste ukene har Klassekampen og Dagbladet rettet søkelyset mot barnehagens økonomistyring. For pengene gikk ikke bare til kokker og sunn mat, men til Italia-turer, spa-opphold og millionlønn til eieren av barnehagen. Alt ble bekostet av offentlige midler og foreldrebetaling, i strid med loven. Bydel Frogner har krevd tilbakebetaling av 1,7 millioner kroner.
  • Eieren av barnehagen tok i 2016 ut 1,6 millioner kroner i lønn, i tillegg til frynsegoder som hjemmerenhold, treningstimer, massasje og hudpleier, ifølge tilsynsrapporten. Pengebruken står i grell kontrast til forholdene for de øvrige ansatte i barnehagen, som i dagens avis forteller om en hverdag preget av underbemanning, stress og plassmangel. Som en tidligere ansatt sier: «I den barnehagen handlet det om å få inn flest mulig unger og flest mulig småbarn, som gir mest mulig penger.» Månestråle barnehage er blant Norges dyreste å ha barn i. Likevel fikk slitne ansatte stadig høre at det ikke var penger til å kalle inn vikarer.
  • Oslo kommune har avdekket misbruk av penger i 6 av de 15 barnehagene som er gransket. Til sammen har de fått krav om å tilbakebetale 4,7 millioner kroner for perioden 2014–2016. SV fremmer nå forslag om å gi kommunen flere sanksjonsmidler overfor kommersielle barnehager. Partiet vil gjøre det mulig for kommuner si opp avtaler, eller la kommunale eller ideelle aktører overta driften om foreldrebetaling eller offentlig tilskudd brukes i strid med formålet. I dag kan ikke kommunen gjøre dette, men kun kreve tilbake midlene. Vi mener SVs forslag er godt og bør være i alle seriøse aktørers interesse. Misbruk av penger som skal komme små barn til gode, er ikke akseptabelt.

Bak eit fattig barn står som regel fattige foreldre.

Ein hard dom

Da jeg var åtte, lot jeg som jeg var for syk til å kunne dra på skolen. Jeg ville bare slippe å oppleve blikkene, ryktene, kommentarene og ensomheten. Da jeg var ti, skrev jeg bare opp ting på ønskelisten som jeg visste vi hadde råd til. Da jeg var tolv, fortalte jeg min bestevenn hvor lyst jeg hadde til å ta mitt eget liv.

Minuttportrettet

Fra teknologisk revolusjon til fullstendig utdatering er det ofte ikke mer enn kort eksponeringstid. 21. februar 1947 presenterte den amerikanske fysikeren og oppfinneren Edwin Herbert Land (1909–91) det første polaroidkameraet.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene