Veitvet-poetene Gene Dalby og Cindy Haug gjorde livet lettere å leve.

Storbyens angst

FANGET INTERESSEN: «Tanken om at her er det to som bare gir faen og tar den helt ut, tror jeg at jeg tenkte» skriver Anders Skaiå om diktboka «Elektrisk ereksjon» (1984). FOTO: ASCHEHOUG

Sensommeren 1986 flyttet jeg fra mitt arbeiderklassehjem i Stjerneblokka i Kristiansand til Bergensveien på Grorud i Oslo for å jobbe. Jeg var i begynnelsen av 20-årene. Samtiden var preget av nyveiv, Blitz-miljøet, 1. maikonserter, kald krig og Groruddalens drabantbypreg.

Venezuelanerne har en rett til å sameksistere og de må få løse problemene sine selv, skriver Temir Porras Ponceleon.

Hvor gikk det galt, Venezuela?

TID FOR VÅPENHVILE: En kvinne passerer en graffiti som siterer president Nicolas Maduros slagord «tid for å kjempe». Krisen i Venezuela skyldes både den sittende presidentens ineffektive politikk og en målbevisst polarisering med støtte fra høyre, skriver forfatteren, som er tidligere stabssjef for Maduro. FOTO: YURI CORTEZ, AFP/NTB SCANPIX

Den siste tidens bekymringsfulle hendelser i Venezuela er nyeste utvikling i en politisk krise som har ridd landet siden bortgangen til Hugo Chávez for seks år siden. Nicolás Maduro ble i januar innsatt for å ta fatt på en ny presidentperiode, etter en omstridt valgseier. Juan Guaidó, lederen for den opposisjonsdominerte nasjonalforsamlingen, fulgte opp med å erklære seg selv som «midlertidig president». Guaidó ble umiddelbart anerkjent av USA, Canada og en gruppe latinamerikanske konservative regjeringer, som oppfordret det venezuelanske militæret til å reise seg mot Maduro. Nå har også Storbritannia, Frankrike, Spania, Tyskland og flere andre europeiske land anerkjent Guaidó etter at Maduro nektet å etterfølge krav om å utlyse nyvalg.

© Guardian News & Media Ltd 2014. Oversatt av Henning Gärtner.

NB: Ikke glem at vi har Gunnerusprisen

Charlotte Sletten Bjorå og Tor Carlsen fra Universitetet i Oslo hadde 14. januar en stimulerende kronikk om betydningen av forskning på naturmangfold, og foreslår opprettelsen av en vitenskapelig pris knyttet til dette fagområdet.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene