I England lét vikingane knapt etter seg eit einaste y-kromosom.

Valdtektsfantasi

#NOTALLVIKINGS: Berre spør Liv frå «Vikingane» (NRK).

Då eg var yngre, hende det to-tre gonger at ein eldre lokalpolitikar dytta den stakkars forfalne gubbekroppen sin altfor tett innpå meg mens han fortalde kva han ville gjort dersom det var i vikingtida. Eg fekk meg aldri til å svara at hadde me levd i vikingtida, hadde far min hengt han opp etter bakbeina i eit tre.

Ikkje søtt, ikkje surt, ikkje bittert – men salt. Solveig Aareskjold skriv om det ho sjølv vil i Klassekampen kvar laurdag.

Norge må satse på en effektiv og rettferdig produksjonsavgift på fossile brennstoff:

KARBONFELLA

Illustrasjon: Knut Løvås

KLIMA: Kostnadene for klimautslippene må tas av den rikeste og mest forurensende delen av befolkningen.

Det er beholdningen (opphopningen) av CO2 i atmosfæren, ikke de årlige netto utslippene i seg selv, som forårsaker den globale oppvarmingen. Politikernes stadige uttalelser om at «vi» er på rett vei ved at «utslippene går ned» (ofte usant), er derfor villedende. Uansett hvor mye de positive netto utslippene blir redusert, bidrar de til økt opphoping av CO2 i atmosfæren og dermed til framtidig temperaturøkning.

Urolige tider og stormaktsrivalisering krever mer av Norge, mener Jonas Gahr Støre:

Vil møte Putin oftere

BÅDE OG: Ap-leder Jonas Gahr Støre medgir at kartet er endret, men sier at kompasset fortsatt peker i samme retning. Norge må fortsatt balansere mellom USA, Europa og Russland. Det nye er Kina, sier han.

DIPLOMAT: – Norge har vært for passiv overfor Russland de siste årene. Vi bør gjøre som Finland og møte Russland regelmessig, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Klassekampen.

Krigen i Ukraina førte til opprustning i Europa, også i Norge. Amerikanske soldater ble stasjonert i landet på fast basis, og de militære båndene til USA ble knyttet tettere enn på flere tiår.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene