Det spanske paradokset

SPIS OG VÆR GLAD: Spanjoler er glade i kjøtt. Likevel er de sunne. Her fra et slakter-vindu i Madrid. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Hvordan kan Spania bli kåret til verdens sunneste land, når vi vet at spanjoler spiser haugevis med kjøtt?

Selv om statistiske sammenlikninger mellom land ofte halter fordi de overser viktige forskjeller, så kan de likevel være nyttige. De kan få oss til å oppdage anomalier eller paradokser, forhold som vi ikke var klar over, og som tyder på at noe er galt med den rådende kunnskapen.

Leiv Marsteintredet og Aslak Orre doserer over situasjonen i Venezuela – uten å forstå virkeligheten der.

Skrivebordsanalyser

BROBRENNEREN: Den radikale fraksjonen som Juan Guaidó representerer har minimal troverdighet som politiske brobyggere i Venezuela, skriver Iselin Strønen. FOTO: JUAN BARRETO, © AFP /NTB SCANPIX

Leiv Marsteinstredet og Aslak Orre sender sleivspark i min retning i sin analyse av Guaidó-parlamentets overgangslov (Klassekampen 28. februar), inkludert visse antagelser om hva jeg mener og ikke mener. Det er derfor behov for å presisere.

Språkvask

La 8. mars-dagen og demonstrasjonene skje i solidaritet med jentene som går i ungdomsskolen – og i barneskolen. Nå har de stått opp og sagt fra at de plages av ordene «fitte» og «hore» i skolegården. Vi, voksne kvinner, og «ungdommen» som deltar i toget, må da kunne bruke andre begreper enn «fitte». (for øvrig forstår jeg ikke hva den har å gjøre i debattene våre).

Du kan bla til neste sideBla med piltastene