NSB – et trist farvel

24. april 2019 skifter NSB navn til Vy. En samferdselspolitisk epoke er over. Men mer enn det: NSB har gjennom mer enn 150 år satt sitt preg på norsk bosetting, næringsliv og samfunnsutvikling. Stasjonsbyer, industrispor, hovedbaner og sidebaner er én historisk hovedlinje. En annen er NSB som statlig foregangsbedrift i utvikling av velferdsordninger for sine mange tusen ansatte – fra helsefond og bedriftshelsetjeneste, via friluftsorganisasjon og gravferdsstøtte til pensjonsordninger. På dette området lå NSB som foregangsbedrift langt foran utviklingen av den allmenne norske velferdsstaten.

Hvilken «lærdom», Lysbakken?

8. april svarte SVs Audun Lysbakken på Bjørgulv Braanens kommentar om Libya-krigen med at «SV har tatt lærdom av Libya». Men SVs faktiske opptreden i Stortingets behandling av Libya-krigen gir grunn til bekymring for oss som ønsker SV som en troverdig alliert for fred neste gang Norge presses for å delta i angrepskrig på stormakters vegne.

Braanens kirkebrann

Bjørgulv Braanens leder onsdag før påske om Notre-Dame som «Fattigfolks bok» var interessant lesing. Avslutningen var i en klasse for seg. Etter å ha slått fast at kirken helt sikkert vil bli gjenoppbygget, selv om det vil ta lang tid og koste mange milliarder, avslutter han med setningen «Frankrike er ikke som Norge, som setter sin ære i ikke å gjenreise kirker som har blitt offer for flammenes rov». Den påstanden så jeg ikke komme.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene