Naturens tilstand er kritisk og ustabil, slår massiv FN-rapport fast:

Varsler økologisk kollaps

BRANNSLUKKING: En landsbyboer forsøker å slukke en gressbrann på øya Kalimantan i Indonesia. Landbruk tar opp stadig mer jord, samtidig som jorda blir mindre produktiv. Utviklingen truer matsikkerheten i verden, slår FN-rapporten fast. FOTO: BAY ISMOYO, AFR/NTB SCANPIX

OVERFORBRUK: Menneskene tar ut langt flere ressurser fra jorda enn det som er bærekraftig på sikt. Mange livsviktige økosystemer vil ødelegges om ikke verdensøkonomien blir lagt om.

Verre enn fryktet. Det er konklusjonen i en svært omfattende FN-rapport offentliggjort mandag. Mer enn 150 forskere fra 50 land har gått gjennom eksisterende forskning om naturens tilstand verden over, og resultatet er dramatisk:

FN-rapporten maner til handlingLandbruket sentralt

Bønn til bønder

DYSTRE UTSIKTER: Kjersti Hoff, leder i Bonde- og Småbrukerlaget, mener tørkesommeren i fjor var en vekker. Nå tar hun til orde for en omlegging av norsk landbruk.

JORD: Mer av beiteressursene må benyttes, gammel sæterdrift må få en ny æra og vi må bli mer selvforsynte. Det er blant tiltakene som foreslås for det norske landbruket.

Hver åttende av klodens ulike arter er under press og kan forsvinne. Globalt fører manglende naturmangfold til at menneskers livsgrunnlag er i fare.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene