Bergensarar protesterer mot meir bompengarMange meiner nok er nokBompengepartiet i medvind

Vil rive 15 nye bomstasjonar

BOM STOPP: Trym Aafløy er listetopp for Folkeaksjonen mot bompenger. Han har eit krav til dei andre partia: Riv dei 15 nye bomstasjonane i Bergen.

RIVE: Partiet Folkeaksjonen mot bompenger i Bergen vil rive 15 bomstasjonar og droppe Bybanen til Åsane. Det siste får det Høgre og Frp med seg på.

Fredag kom meiningsmålinga som syner at Folkeaksjonen mot bompenger (FMB) er nest største parti i Bergen. I Åsane bydel nord for sentrum er bompengepartiet størst. Den nye ytre ringen av bomstasjonar råkar folk i Åsane hardast – og det utan at dei opplever å få noko att for innbetalingane.

Naturens tilstand er kritisk og ustabil, slår massiv FN-rapport fast:

Varsler økologisk kollaps

BRANNSLUKKING: En landsbyboer forsøker å slukke en gressbrann på øya Kalimantan i Indonesia. Landbruk tar opp stadig mer jord, samtidig som jorda blir mindre produktiv. Utviklingen truer matsikkerheten i verden, slår FN-rapporten fast. FOTO: BAY ISMOYO, AFR/NTB SCANPIX

OVERFORBRUK: Menneskene tar ut langt flere ressurser fra jorda enn det som er bærekraftig på sikt. Mange livsviktige økosystemer vil ødelegges om ikke verdensøkonomien blir lagt om.

Verre enn fryktet. Det er konklusjonen i en svært omfattende FN-rapport offentliggjort mandag. Mer enn 150 forskere fra 50 land har gått gjennom eksisterende forskning om naturens tilstand verden over, og resultatet er dramatisk:

FN-rapporten maner til handlingLandbruket sentralt

Bønn til bønder

DYSTRE UTSIKTER: Kjersti Hoff, leder i Bonde- og Småbrukerlaget, mener tørkesommeren i fjor var en vekker. Nå tar hun til orde for en omlegging av norsk landbruk.

JORD: Mer av beiteressursene må benyttes, gammel sæterdrift må få en ny æra og vi må bli mer selvforsynte. Det er blant tiltakene som foreslås for det norske landbruket.

Hver åttende av klodens ulike arter er under press og kan forsvinne. Globalt fører manglende naturmangfold til at menneskers livsgrunnlag er i fare.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene