Jeg rikker meg ikke

Står utafor Christiania Glassmagasin

Gøy: Victoria Durnak viser at smilefjes og tenkning ikke utelukker hverandre.

Tommel opp!

VÅR TID: Victoria Durnak er på alle måter en samtidig forfatter. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

For et par år siden hadde jeg en samtale med forfatteren Erling Kittelsen der vi kom inn på samtidas overflatiskhet. Han mente at en misforstått postmodernisme, bevisstløs bruk av ny teknologi og ikke minst markedslogikken som er overalt, har ført til en kultur hvor alt er trukket opp på samme plan: det meningsfulle og det meningsløse, det viktige og det banale. Men det betyr ikke at vi ikke lenger søker etter noe dypere.

Rik: Den franske litteraturen har gitt plass til både samfunnsrefs og sjelekvider.

Kunsten å komprimere

RIK KULTUROPPLEVING: Publikum boltrar seg fritt i kunsten på Louvre i Paris, i denne teikninga av Samuel D. Ehrhart frå 1911. ILLUSTRASJON: WIKIMEDIA

Fransk litteratur er i vinden, og forfattarar som Michel Houellebecq og Édouard Louis skapar store kulturdebattar, også i Norge. I år er begge aktuelle med bøker i norsk omsetjing, i lag med ei rekkje andre franske forfattarar, som Annie Ernaux, Alice Zeniter, Patrick Modiano, Éric Vuillard, Nicolas Mathieu, Leïla Slimani og Virginie Despentes. Fleire av desse kjem til litteraturfestivalen på Lillehammer, som i år har franskspråkleg litteratur som tema.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene