Signerer ny norsk-kinesisk lakseavtale

GLAD LAKS: Fiskeriminister Harald T. Nesvik åpner for mer salg av laks til Kina. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

ENIGE: I dag vil det bli signert en ny lakseavtale mellom Norge og Kina, som skal åpne opp for ytterligere lakseeksport mellom de to landene.

– Kina er en av våre største vekstmarkeder. Disse avtalene er viktige for norske sjømatbedrifter. Økningen i sjømatkonsumet i Kina er større enn hele den årlige produksjonen i Norge. Det sier litt om hvor viktig dette landet er, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).

Halvparten av dem som ser ulovligheter på jobben, varsler ikke om saken:

En av to tør ikke å varsle

FORSTÅR LAV VARSLINGSANDEL: Jan Erik Skog var varsler i Unibuss-saken og forstår godt at halvparten av dem som kommer over ulovligheter ikke tørr å varsle. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

VARSLING: 52 prosent av dem som har oppdaget kritikkverdige forhold blir varslere. Det er færre enn tidligere, og personlig belastning blir oppgitt som hovedårsaken til å holde tyst.

I 2007 ble retten til å varsle om ulovlige, kritikkverdige eller uetiske hendelser lovfestet i arbeidsmiljøloven. Over ti år seinere er nordmenns lyst til å varsle om kritikkverdige forhold på jobben likevel lav.

Okkupantene ble internert, men svært få ble straffet:

Krigens tapere

LYKKESTUND: På en hyttetur i Nittedal ble Georg Bauer og Trudel knepper sammen. Bildet viser de to og en ukjent person på hytteturen påska 1942. FOTO: FRA BOKA «OKKUPANTER»

DISIPLIN: Hundretusenvis av tyske soldater i Norge var internert etter kapitulasjonen, styrt av tyske offiserer. En ny bok forteller om krigen og freden sett fra okkupantenes synsvinkel.

Mer enn 350.000 tyske soldater, sikkerhetsstyrker og sivile var i Norge da Tyskland kapitulerte i mai 1945. Historikeren Gudmund Moren forteller i boka «Okkupanter» hva som skjedde med dem.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene