Utan nynorsk stansar bokmålet.

Å manna seg opp

«VEDTAK» OM VY: Nynorsk har invadert bokmålet, skriv Sylfest.

«På tide med kjønnsnøytrale yrkestitler» var overskrifta på leiaren i Aftenposten den 2. mai. Det er ingen grunn til lenger at me i statleg, korrekt ordbruk framleis skal finna oss i å lesa om rådmann, lensmann, jordmor, helsesøster og så vidare. Staten har «å manne seg opp», skreiv avisa, velsignande humoristisk.

Sylfest Lomheim skriv om språk i Klassekampen kvar onsdag.

LIV OG LÆRE: Kan me redda klimaet med flyskam?

DEN SKAMMA ME BER PÅ

VERST Å FLY LENGST: Kartet viser CO2-avtrykket ved å fly ulike strekningar tur-retur. Tala er tonn CO2-ekvivalentar per person på økonomiklasse. Destinasjonane er tilfeldig valde populære reisemål. Kjelde: myclimate.org. GRAFIKK: KLASSEKAMPEN

SYND OG SKAM: Kloden brenn, medan me flyr meir enn nokon gong. Dei hardaste miljøaktivistane vil skamma oss ned frå vengene.

Kor i all verda er eg no?

Regjeringen lar privatiseringstilhengere utrede krav om privatisering i norske kommuner:

Frykter konsulent-kalddusj

I DET BLÅ: Esa mener norske kommuner i for stor grad driver forretninger når kommunale tilbud som svømmehaller, treningssentre eller reinhold, som her fra et kommunalt idrettsanlegg i Mosjøen, selger tjenester. Nå skal Oslo Economics utrede hvordan blidgjøre Esa. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

BLÅRUSS: I 2017 mente Oslo Economics at 525 milliarder i offentlige tjenester kunne privatiseres. Nå skal de samme konsulentene utrede privatisering av kommunale tjenester.

Nylig ble det klart at konsulentfirmaet Oslo Economics får jobben med å utrede konsekvensene av å tilpasse offentlige virksomheter til EØS-krav om fri konkurranse. Firmaet har tidligere skrevet i en rapport skrev at det er lønnsomt å øke bruken av private i sektorer som i dag drives av det offentlige.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene