By og land

  • Arbeiderpartiet er i ferd med å havne i en skikkelig skvis. Partiet blir taklet hardt av velgere fra to kanter – distriktene og storbyene – og ser så langt ikke ut til å ha et klart svar på verken hva problemet skyldes, eller hvordan det skal løses. Lokale målinger fra hele landet viser en klar trend: I store Ap-styrte byer som Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Drammen har partiet mistet et lite hav av velgere siden det sterke lokalvalget i 2015. Samtidig dominerer Senterpartiet i distriktene, og kan ende opp med å kapre ordførere fra Ap over hele landet.
  • Bompengeopprøret seiler opp som høstens store sak og forverrer problemene for Ap. Alle som måtte tro at bompengeopprøret kommer fra velstående folk med dyre bilvaner, bør studere bakgrunnstallene fra Oslo-målingen VG publiserte før helga. Her kommer det fram at ingen mister flere velgere til bompengelista enn Ap i Oslo. Folkeaksjonen nei til mer bompenger får 9,1 prosent samlet, men når tosifret oppslutning og er jevnstore med Ap i Groruddalen og Oslo sør – områder der Ap tradisjonelt gjør det sterkt. I Trondheim er det spesielt SV og Rødt som spiser av Ap, mens lokale målinger fra både Tromsø og Drammen gir sterke resultater for bomlistene og tilsvarende svake resultater fra Ap. Bergen er en historie for seg. Den ferske byrådslederen Roger Valhammer må lure på hva han ble truffet av da Ap ble målt til byens tredje største parti, bak både Høyre og Folkeaksjonen nei til bompenger.
  • Storbyvelgere over hele Europa radikaliseres, men går alle andre steder enn til Arbeiderpartiet. Her hjemme på berget er spesielt MDG og Rødt i god form om dagen. Samtidig har et sterkt Sp allerede begynt å tenke høyt om saker der de kan stille ultimatum før et nytt rødgrønt samarbeid, slik Kjersti Toppe signaliserte i Klassekampen i forrige uke. Jonas Gahr Støre kan trøste seg med at også regjeringspartiene sliter med bompenger, intern uro og elendige målinger. Skulle det hele kollapse, får han en formidabel oppgave med å samle et stadig mer sprikende felt av røde, grønne og rødgrønne partier.

I Danmark er det det samme hvem som vinner, sier Carsten Jensen.

Sosialfascisme på ny?

Forfatteren Carsten Jensen skrev i Dagbladet nylig at det på mange måter er det samme hvem som vinner det danske valget, fordi alle partiene, ikke minst Socialdemokratiet, har mistet sin sjel til Dansk Folkeparti. Slike og liknede uttalelser får meg til å tenke på mellomkrigstida, der det tyske kommunistpartiet, KPD, karakteriserte sosialdemokratene som sosialfascister. For KPD var nazistene råtne, men sosialdemokratene var på mange måter verre. De var fascister i forkledning.

Opphøyde undersåtter

Filipe 2. (1527–98), konge av Kastilla og Aragon (1556–98) og Portugal (1581–98), konge av Napoli og Sicilia (begge fra 1554, og jure uxoris (gjennom retten til hustrua, dronning Mary 1. fra 1554 til 1558) skjønte i tide at han måtte gi konsesjoner for å unngå opprør i Filippinene. Der gjorde den portugisiske sjøfareren Ferdinand Magellan strandhogg i 1521 og gjorde krav på øyene på vegne av kongen av Spania før han ble drept i slaget i Mactan, i dag Lapu-Lapu City, 27. april samme år.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene