Radikale Venstre kan ødelegge for sosialdemokrat-plan:

Tetner seg til

I FORHANDLINGER: Det Radikale Venstres Morten Østergaard vil forsøke å trekke Socialdemokratiets Mette Fredriksen til venstre i innvandringspolitikken og til høyre i den økonomiske politikken. FOTO: PHILIP DAVALI, RITZAU/NTB SCANPIX

VIL MED: Sosialliberale Radikale Venstre gjorde et brakvalg. De kan ha mye å tape på sosialdemokratenes plan om å danne solo-regjering.

To uker etter at rød blokk gikk av med en historisk seier i det danske valget, er det fortsatt ikke klart om Socialdemokratiets partileder Mette Frederiksen nærmer seg målet om å bli Danmarks neste statsminister.

Forhandlingsmøtene mellom Socialdemokratiet og de andre partiene i rød blokk fortsetter denne uka.

Seint tirsdag kveld kunne lederen av sosialliberale Radikale Venstre (også kjent som De Radikale), Morten Østergaard, fortelle at det nå er basis for «et flygedyktig prosjekt» i regjeringsforhandlingene. Likevel fastholder han at det stadig er store avstander mellom Socialdemokratiet – som ved valget kapret 48 av 179 mandater, og hans eget parti – som fordoblet sine åtte mandater.

Mette Fredriksen ønsket ikke å uttale seg til pressen, mens Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten sa onsdag at de står fast på sine velferdskrav.

– Overdriver forskjellene

Ifølge flere danske medier er det den økonomiske politikken som er den største kilden til uenighet. Politisk sjef i den sentrum-venstreorienterte tenketanken Cevea Kasper Fogh sier at han mener uenighetene er overdrevne.

– Socialdemokratiets forslag til pensjonsreform handler for eksempel om tidligere tilbaketrekning for en lavtlønnet gruppe på omkring 3000 personer. Reformen vil ikke slå hardt ut på økonomien og jeg tror man kan bli enige her, sier han.

På den andre sida vil De Radikale tiltrekke mer utenlandsk arbeidskraft ved å senke minimumsinntekten for å få arbeidstillatelse. Venstresida er imot dette, men Fogh vurderer at også dette vil ramme rundt 3000 mennesker – og mener det ikke er et uoverkommelig punkt.

Splittet om innvandrere

I innvandringspolitikken gikk Socialdemokratiet til valg på å fortsette de siste ti årenes politikk på området: Å redusere tilstrømningen av flyktninger og migranter i tillegg til å bekjempe parallellsamfunn ved å intervenere i de såkalte gettoområdene.

De Radikale gikk til valg på å bekjempe den samme politikken og er særlig motstandere av å politisk beslutte hvor folk skal bo.

Derfor ser Fogh innvandringspolitikken som et område der et regjeringssamarbeid mellom Socialdemokratiet og De Radikale er vanskeligst.

– De Radikales historiske rolle her er utfordret, vurderer han og fortsetter:

– Tidligere kunne de skifte posisjon i midten av dansk politikk, men de tilhører i dag det politiske mindretallet på innvandringsområdet, sammen med SF og Enhedslisten. De kan ikke peke på det borgerlige Danmark og forvente en annen innvandringspolitikk, mener han.

Foghs vurdering er derfor at De Radikale vil forsøke å presse seg inn i en regjering med Socialdemokratiet, for å sikre seg innflytelse.

Til avisa Politiken avviser Østergaard at regjeringsdeltakelse er et mål for partiet, men det har Ceveas Fogh liten tro på.

– Socialdemokratiet gis en rik mulighet til å gå utenom De Radikale dersom partiet ikke får regjeringsmakt.

Tror på en løsning

Dersom alt skulle gå galt i forhandlingene vil Socialdemokratiet og Venstre kunne få et absolutt flertall, slik som forrige statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) foreslo i valgkampen.

– Det er fortsatt en hypotetisk mulighet. Det vil i så fall bety at alle småpartiene forsvinner ut, sier Fogh.

– Men dette er venstresidas beste valg i løpet av mitt voksne liv. Verken Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten eller De Radikale har råd til å miste dette i gulvet, legger han til.

Tusenvis lever i limbo på ubestemt tid i leirer som skulle være transittleirer på vei til Europa:

Kommer seg ikke videre

FARLIG REISE: I hele 2019 har det kommet 9807 flyktninger til greske øyer. På Lesvos (bildet) bor det i dag rundt 7000 i leirer. Mange lar seg ikke stoppe av risikoen for å miste livet på reisa over Middelhavet.

FLUKT: Najib (24) fra Afghanistan har flyktet alene nesten halve livet. Nå prøver han for andre gang å komme seg til Norge.

– Jeg liker å snakke norsk, men jeg er ikke så veldig flink, sier Najib Yousefi.

DAGENS NAVN:

Salman

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman bør etterforskes for drapet på Jamal Khashoggi, mener den uavhengige FN-eksperten Agnes Callamard. Hun la i går fram en rapport om drapet på Khashoggi. ©NTB

Du kan bla til neste sideBla med piltastene