Bedring i skolen

17 prosent av lærerne bruker lang tid på å roe ned elevene, ifølge en undersøkelse. Samtidig savner lærere oppfølging.

Norge er bundet militært til USA, men ser også lengselsfullt mot Tyskland.

Schizofren sikkerhetsspagat

AMERIKANSK HAUK: USAs politikk under Donald Trump, med forsterket stormaktsrivalisering, legger økende press på internasjonalt forpliktende samarbeid. FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX

Verden er i ferd med å bli et betydelig farligere sted. USA bryter på område etter område med prinsippene for multilateralt samarbeid. Det Donald Trump gjør i handelskrigen mot Kina, er slikt som ellers bare skjer i krig. USA erklærer kinesiske selskaper for en nasjonal sikkerhetstrussel og legger et massivt press på andre land for å utestenge kinesiske bedrifter. USA bryter med regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og krever dominans og kontroll over Kina ut fra prinsippet om at «makt gir rett», som Financial Times’ Martin Wolf har påpekt.

Kommunestyret stemmer over Nordkapps framtid:

I dag står slaget

HÅP I HENGENDE SNØRE: Senterpartiets ordførerkandidat Tor H. Mikkola håper på seier i dagens kommunestyremøte. De siste ukene har flere kommunestyrerepresentanter snudd og gått inn for utsettelse av områdeplanen.

PLAN: Kommunen kan regulere Nordkapplatået til offentlig areal uten å risikere søksmål fra Rica, sier en rekke advokater og jussprofessorer. Jeg stoler ikke på skråsikre jurister, svarer rådmannen.

I dag klokka halv ni tenner Nordkapp og omegn friluftslag opp i bålpanna like utenfor kommunens rådhus, der de inviterer til friluftscamp og feiring av utendørslivet i Nordkapp. Tidspunktet er på ingen måter tilfeldig. På innsida, i rådhussalen, skal én av de viktigste prinsippsakene for utøvelsen av norsk allemannsrett stemmes over blant de 19 folkevalgte representantene i Nordkapp kommune, og resultatet er på ingen måte gitt.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene