Iran skal ha forsøkt å ta et britisk oljetankerUSA ønsker forsvarsallianse på plass

Frykter en ny tankerkrig

TILSPISSET: Det er stadig nye uroligheter i Persiabukta, og i forrige uke startet USA arbeidet med å opprette en allianse av krigsskip for å sikre det strategisk viktige Hormuzstredet. Her er iranske soldater på vei gjennom Hormuzstredet på Irans nasjonale Persiagolf-dag 30. april. FOTO: ATTA KENARE, AP/NTB SCANPIX

ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.

Det britiske krigsskipet HMS Montrose måtte ifølge britiske myndigheter forhindre at tre iranske båter fra den iranske Revolusjonsgarden tok den britiske oljetankeren British Heritage i arrest i Persiabukta. Iran avfeier anklagene.

Forrige uke arresterte Storbritannia et iransk oljeskip ved Gibraltar. Det skal angivelig ha vært på vei til Syria med olje, i strid med EUs sanksjoner mot Syria. Fredagen tvitret lederen for den iranske Revolusjonsgarden Mohsen Rezai: «Hvis Storbritannia ikke løslater det iranske skipet, er det iranske myndigheters plikt å arrestere en britisk oljetanker».

Forrige uke sa president Hassan Rouhani under et folkemøte i Teheran at «dersom Iran ikke får eksportere olje, så vil heller ingen av de andre landene i Golfen få lov til det». Det ble oppfattet som en trussel om at Iran kan komme til å stenge det strategiske Hormuzstredet. En femdel av verdens olje fraktes gjennom dette stredet.

– Uansett hvem som står bak: Dette er et signal om en farlig opptrapping. Det må tas på alvor, sier Seyed Taghavi, førsteamanuensis ved Firdowsi-universitetet, på telefon fra Mashhad i Iran.

Norge avholdende

Forrige uke startet USA arbeidet med å opprette en allianse av krigsskip for å sikre Hormuzstredet. Norge har blitt oppfordret til delta i alliansen.

«Norge har mottatt en forespørsel om bidrag til en mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet, men vi må ha mer informasjon rundt hva et slikt samarbeid innebærer, før vi kan vurdere eventuelle norske bidrag. Det er for tidlig å si noe mer enn dette», skriver Forsvarsdepartementet i en e-post til Klassekampen.

Frykter tankerkrig

De siste ukene har flere oljetankere blitt angrepet i Persiabukta. Sist i rekka var norskeide Front Altair, som er registrert på Marshalløyene, og den japanske Panama-registrerte oljetankeren Kokuka Courageous i juni i år. USA hevder Iran står bak, men Iran avfeier anklagene.

Under krigen mellom Iran og Irak (1980–1988) ble 240 oljeskip i området angrepet. Av disse sank 55, ifølge BBC. På spørsmål om en ny oljetankerkrig er på gang, svarer forsker Tighavi «ikke enda».

– Men når Irans vitale interesser er under angrep og truet, som følge av USAs politikk, er alle scenarioer åpne, hevder han.

De amerikanske sanksjonene stanser Irans oljeeksport, som står for to tredjedeler av den totale eksportinntekten i landet.

Sayed Shalaby, lederen for den uavhengige tenketanken Egyptian Council for Foreign Affairs i Kairo, er enig med Taghavi om faren for en ny oljetankerkrig.

Shalaby sier Iran er «overbevist om at USA ikke ønsker en krig med landet» fordi president Donald Trump ønsker å vinne valget neste år. Han mener likevel at situasjonen fort kan komme ut av kontroll.

– Iran håper at deres opptrapping vil tvinge USA tilbake til forhandlingsbordet ved å vise at landet har sterke kort på hånda, sier Taghavi.

– Iran har både trappet opp sine reaskjoner og holdt dørene oppe for forhandlinger. Men med hauker som John Bolton og Mike Pompeo i Det hvite hus, er det for tidlig å si om den iranske strategien fører til nye forhandlinger eller en regelrett krig, sier Shalaby.

Julien Raickman, leder for Leger uten grenser i Libya, sier at EU «dreper folk indirekte» ved å gi fra seg ansvaret:

Norge storsponser omstridt fond

DØDELIG: Natt til 3. juli ble minst 53 migranter drept og 130 såret da en bombe rammet interneringssenteret i Tajoura i Libya. – At de befant seg nettopp der de befant seg, er et europeisk ansvar, sier lederen for Leger uten grenser i Libya, Julien Raickman. FOTO: HAZEM AHMED, AP/NTB SCANPIX

ALARM: EUs migrantfond sprøyter inn penger i et krigsherjet Libya. Norge har gitt 200 millioner kroner til fondet. Leger uten grenser slår full alarm.

53 mennesker, seks av dem barn, ble drept da en bombe traff interneringssenteret i Tajoura utenfor Tripoli i Libya forrige uke. I tillegg ble minst 130 migranter skadet. Folk som forsøkte å rømme, ble skutt på av vakter, ifølge vitnesbyrd på Twitter, gjengitt av Al Jazeera.

DAGENS TAL:

3

FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX

Den franske nasjonalforsamlinga har vedtatt å innføre 3 prosent skatt frå internasjonale IT-gigantar som Facebook og Google. Det gjeld digital annonsering, sal av personlege data og anna inntekt for kvart teknologiselskap som har meir enn sju milliardar kroner i globale inntekter kvart år. ©NPK

Du kan bla til neste sideBla med piltastene