Krever rettigheter for arbeidsfolk.

Leder i ny tid

FRAMTIDA: Etter 100 år er det viktige gruveselskapet Store Norske nesten smuldret bort. Nyvalgt leder for Arbeiderpartiet i Longyearbyen Elise Strømseng ser store utfordringer.

Elise Strømseng har åtte år bak seg for Arbeiderpartiet i Longyearbyen lokalstyre, og er andrekandidat foran høstens valg.

Norske muslimer slår i et kommentarfelt ring rundt familien til terrorsiktede Philip Manshaus:

Møter hatet med kjærlighet

UTSTRAKT HÅND: Faisa Warsame ble i fjor utsatt for hatvold på Tøyen i Oslo. Denne uka er hun en av mange norske muslimer som har uttrykt støtte til broren til terrorsiktede Philip Manshaus.

VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.

Da norske muslimer gikk til eid-feiring i sin lokale moské på søndag, ble mange møtt av nordmenn som fysisk dannet en ring rundt gudshuset.

Da broren til den terrorsiktede 21-åringen mandag la ut en video på Facebook, hendte noe liknende.

Etter knapt to døgn er det langt inn 320 kommentarer. Svært mange er fra norske muslimer, som med kondolanser og lykkeønskninger slår ring rundt broren og resten av familien.

Strekker ut en hånd

21-åringen som lørdag gikk inn i moskeen i Bærum med mål om å skyte muslimer, er siktet for terror. Han er også siktet for drapet på sin egen stesøster, som fant sted før moskeskytingen.

Én av dem som har skrevet i kommentarfeltet, er Faisa Warsame. I fjor ble hun selv fysisk angrepet på Tøyen i Oslo av en kvinne som ropte rasistiske slagord. Det er nok hat nå, mener hun. Derfor ville hun strekke ut en hånd til broren til den terrorsiktede.

– Han har mistet søstera si, og broren er utpekt som terrorist. Tenk for en vanskelig situasjon. Da er det helt naturlig å strekke ut en hånd og sende en melding om at han ikke står alene. Vi er mange som støtter deg. Vi har ikke flere å miste. Til broren vil jeg bare si at han må beholde troa. Han vil finne et lys i enden av tunnelen, sier hun.

Dette er min islam

Tidligere denne uka sendte Islamsk Råd Norge en offisiell kondolanse til den terrorsiktedes familie.

Warsame håper at omsorgen folk viser etter helga, tyder på at det kan komme noe godt ut av denne vanskelige situasjonen.

– Leser du kommentarfeltene på nett, kan du lett miste håpet. Det er så mye hat at jeg av og til tviler på om folk vil ha meg her i landet. Nettopp da er det så godt å se at vi er mange som vil bygge et varmere samfunn. Se hvordan naboene sluttet ring om moskeen på Grønland i helga, og hvordan vanlige muslimer nå støtter familien, sier hun.

Bryter med fordommene

Warsame mener at muslimer har en plikt til å vise nestekjærlighet til dem som har det vondt.

– Jeg ble rørt over å se hvor mange muslimer som kondolerer. Dette er min islam. I islam er det slik at du skal være der for dine medmennesker. Vi må ha empati med våre medborgere når de blir rammet av tragedier.

Klassekampen har vært i kontakt med flere av dem som har uttrykt varm støtte til broren og familien i kommentarfeltet.

Shamaila Noreen forteller at hun kom over videoen i en Facebook-gruppe for muslimer der det ble oppfordret til å vise støtte til familien.

– Etter å ha sett hans tilstand og refleksjoner, var det umulig å sette seg i hans situasjon, men likevel lett å forstå at denne tragedien har mange mellommenneskelige aspekter som vi alle kan relatere oss til, sier hun.

– Vi har her en familie som lider blant annet gjennom tapet av en søster og sjokket over Philip sine valg. Jeg hadde et sterkt behov for å fortelle ham at muslimer ikke holder familien hans eller Philip for hat. Philip er fremdeles deres sønn og bror, og han er fremdeles vår samfunnsborger.

Hun håper at støtten til familien kan gjøre det litt lettere å bære tragedien.

– Vi muslimer har gjennom denne tragedien en mulighet til å vise våre verdier i en tid der muslimhets og uvitenhet har fått rotfeste. At vi velger medfølelse framfor hevngjerrighet, kjærlighet over hat, støtte framfor avstand. At så mange norske muslimer har vist sin støtte, viser meg at vi er forent om noen universelle verdier, uavhengig av trosretning. Vi kan bare kjempe for og holde på disse verdiene ved å stå samlet, sier Noreen.

Rafik Atta Mohammed er nestleder i styret i moskeen som den terrorsiktede oppsøkte lørdag. I kommentarfeltet har han skrevet en hilsen på vegne av moskeen, der det blant annet heter at «vi ønsker å uttrykke vår medfølelse med deg og din familie, dere har lidd et stort tap». Videre skriver Mohammed: «Vi er tilgjengelig for dere, når dere enn måtte føle behov for kontakt med oss.»

– Det var egentlig ikke tenkt som brubygging, men handlet mer om at det er personer bak det som har skjedd, og hvordan de føler det. Akkurat som våre medlemmer sliter, er usikre og redde etter det som skjedde, så har denne familien mistet et familiemedlem, og kanskje sliter de med skyldfølelse knyttet til det et annet familiemedlem gjorde. Derfor er det viktig at vi viser at vi ikke bærer nag, sier han.

Klassekampen har kontaktet familiens bistandsadvokater i arbeidet med artikkelen. De har ikke besvart våre henvendelser.

Russland øver på krig utenfor NorgeNorsk svakhet øker konfliktnivået, sier forsker Tormod Heier

Kaldere enn noen gang før

BALANSEGANG: Den norske strategien om å være en god alliert til USA og en god nabo til Russland er i ferd med å spille fallitt, skriver oberstløytnant Tormod Heier i sin nye bok.

FARE: Norsk frykt for å bli latt i stikken av USA har økt faren for militær konflikt mellom stormaktene. Norges posisjon er farligere enn under den kalde krigen, skriver forsker Tormod Heier i en ny bok.

Denne uka gjennomfører den russiske nordflåten en stor øvelse utenfor kysten av Nordland og Troms. Russerne har sendt store og små krigsskip, landgangsfartøy, bombefly, jagerfly, samt et ukjent antall ubåter. De har også varslet norske myndigheter om at de vil prøveskyte skarpe missiler.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene