Vårbrytning mellom stive permer

Tittelen på romanen ga navn til epoken med «det russiske tøværet» som ledet fram tilpartisjef Nikita Khrusjtsjevs oppgjør med Stalin på partikongressen i 1956. I dag er det 65 år siden «Vårbrytning» («Ottepel») av den russiske Grigorjevtsj Ehrenburg (1891–1967) ble utgitt som bok i Moskva og solgte ut i 45.000 eksemplarer første dag.

Heldigvis fins det krefter i verden som jobber for tilgang til trygg abort.

Hjelp på vannet

HÅP I SIKTE: Organisasjonen Women on Waves, som tilbyr kvinner trygg abort fra båt, ble startet av den nederlandske gynekologen Rebecca Gomperts i 1999. FOTO: DAVID VAN DAM, AP/NTB SCANPIX

Utrygge aborter er fortsatt et betydelig kvinnehelseproblem globalt, men det er bedring og dødeligheten går ned. Det anerkjente forskningssenteret Guttmacher Institute har anslått at det har vært en halvering av dødsfall fra utrygge aborter de ti siste årene. Men fortsatt dør over tjue tusen kvinner årlig, og mange millioner skades av de anslagsvis 25 millioner farlige aborter som foregår i verden.

Feministene Bodil Stenseth, Wencke Mühleisen, Asta Beate Håland, Stephen Walton, Hanne Linn Skogvang og Muna Jibril skriver i Klassekampen mandager. Berit Austveg er gjesteskribent.

Dagens sukk

Ikke-troende betyr at man ikke er troende til hva som helst

HAUK
Du kan bla til neste sideBla med piltastene