Norge har et ansvar for protestene i Irak

MEDSKYLDIGE? Norge har lært opp irakiske styrker. Nå skyter de på demonstranter. FOTO: KHALID MOHAMMED, AP/NTB SCANPIX

Tirsdag morgen satte en gruppe arbeidsledige seg ned på frigjøringsplassen, Al-Tahrir, i Bagdad, under banneret «Vi behøver et respektfullt hjemland» med krav om bedre arbeidsvilkår, sosial rettferdighet og mot korrupsjon. Det som begynte som en liten, fredelig markering, ble brutalt slått ned på av politiet. Minst tretten er drept og over 300 skadet, ifølge CNN, og tallene er stadig økende. Samtidig står verdenssamfunnet stilltiende og ser på.

Tre av 63 fekk besøk

Medlem av Domstolkommisjonen, økonomen Steinar Juel, skriv i Klassekampen 5. oktober at eg i same avis har hevda at Domstolkommisjonen ikkje har besøkt nokon tingrettar i sitt arbeid. Det har eg ikkje sagt.

Verdien av barnslige aktiviteter

3. oktober skriver kunstkritiker Andreas Breivik om Oslo arkitekturtriennales puslete, infantiliserende og uambisiøse undersøkelse av hvordan arkitektur kan bidra til en samfunnsendring hvor menneskets og naturens velferd prioriteres over økonomisk vekst. Breivik ser seg nødt til å spørre om triennalen mener alvor. Han observerer en rekke utroverdige og ubrukelige objekter som er stikk i strid med nedvekstidealet. Nedvekstsamfunnet kan ikke ta seg råd til å produsere dårlige ideer, hevder han, og etterlyser fullt utviklede ideer.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene