Mindre stat

  • De fleste som spiser ost, vet at selv om en skive her og der virker lite, tar det ikke lange tida før det bare er ei tynn fille igjen. Regjeringen beskriver sin avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE) som årlige «ostehøvelkutt». De innebærer at offentlige etater får en reduksjon på 0,5 til 0,7 prosent av sine driftsutgifter hvert år. Nå går reformen inn i sitt sjette år, og osten blir stadig mindre. Til sammen utgjør kuttene mange stillinger i statens helseforetak og i justissektoren, og for mindre institusjoner har kuttene allerede kommet på et nivå som gjør det vanskelig å utføre lovpålagte oppgaver. Leder av Domstolsadministrasjonen Sven Marius Urke sier at kuttene nå i hovedsak tas gjennom nedbemanning, til tross for at bare halvparten av tingrettene i dag greier å holde seg innenfor Stortingets krav til saksbehandlingstid.

Tyrkia er på vei til å gi Syria det siste landet trenger – en ny krig.

Vår alliertes krig

Et nytt kapittel i den tragiske historien om Syria-krigen ser ut til å være i gang. Søndag kveld annonserte Det hvite hus at Tyrkia er klare til å invadere nordlige Syria og at USA vil trekke ut sine styrker i området. Avgjørelsen oppfattes som et dolkestøt i ryggen på de kurdiske styrkene som har gjort jobben med å nedkjempe Den islamske staten (IS) i Nord-Syria. Det er ikke første gangen USAs president Donald Trump gjør lignende krumspring. I desember i fjor annonserte han plutselig at amerikanske styrker skulle trekkes tilbake fra Syria. Da som nå skjedde det etter en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Avgjørelsen ble omgjort, men siden den gang har Erdogan fortsatt å presse på for opprettelsen av en såkalt «sikkerhetssone» langs grensa mellom Tyrkia og Syria, og nå ser det ut til at han har fått viljen sin.

Skandalens Hall of Fame

Francis Scott Fitzgerald skrev ham inn i «The Great Gatsby», som kampfikseren Meyer Wolfsheim. I virkeligheten het han Arnold «The Brain» Rothstein (1882–1928), og han ledet den jødiske mafiaen i New York, spesialisert på korrupsjon og fiksing innen profesjonell idrett. I dag er det 100 år siden Chicago White Sox overraskende, og mot høye odds, tapte World Series-finalen i baseball for Cincinnati Reds, kjent som Black Sox-skandalen.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene