Norge kan bli fossilfritt innen 2040, ifølge ny rapport:

Gir olja tjue år

I SÅRBART HAV: Goliat-feltet i Barentshavet står øverst på Naturvernforbundets kuttliste. FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK, NTB SCANPIX

PLAN: For å få utslippene i null setter Naturvernforbundet sluttdato for norsk olje til 2040. Vanlige folk må dessuten kutte ut lange flyreiser og etterisolere husene sine.

Naturvernforbundet lanserer i dag en ny rapport, om hvordan Norge kan fase ut fossil energi i løpet av de neste 20 årene. Ett av forslagene er å sette sluttdato for norsk oljeproduksjon. Dette skal ikke gjøres over natta, men gradvis og styrt.

Juristar kritiske til regjeringas Israel-politikk:

Etterlyser sanksjonar

OPPROP: 44 juristar krev at Norge reagerer på Israels brot på internasjonal rett med sanksjonar. – Sanksjonskatalogen er rik, seier advokat.

Professor Jan Fridthjof Bernt, advokat Mette Yvonne Larsen, Frode Sulland og Cathrine Grøndahl er blant ei rekke juristar og advokatar meiner norske myndigheiter må arbeida for sanksjonar mot Israel for brot på internasjonal rett. Oppropet «Forsvar folkeretten» blir lansert i dag.

Varmere vann kan presse seg under isen i Antarktis:

Trues fra alle kanter

SOM EN HATTEBREM: Isbremmen som går ut i havet rundt innlandsisen i Antarktis er svært viktig for å holde ismassene samlet. Nå ser forskerne at smeltingen øker. FOTO: OLE MAGNUS RAPP

EFFEKT: Isen i Antarktis kan smelte fra både over- og undersida. Det får alvorlige konsekvenser for havnivået i verden.

Siden 1927 har norske forskere holdt et ekstra godt øye med utviklingen i Antarktis. Her har de plassert en rekke bøyer og sensorer som registrerer endringer, og Norge samarbeider med flere land om å samle kunnskap om dette enorme, isdekkede kontinentet.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene