Israel fortsatte angrep på Gaza

ØDELAGT: En palestinsk gutt i et hus på Gaza ødelagt av israelske angrep torsdag. Foto: Khalil Hamra, AP/NTB Scanpix

SÅRET: To palestinere er på sykehus etter at Israel utførte luftangrep mot Gazastripen natt til fredag, bekrefter lokale helsemyndigheter.

«Vi treffer for øyeblikket terrormål mot Islamsk hellig krig (Jihad) i Gaza», skrev det israelske forsvaret (IDF) i en melding på Twitter natt til fredag.

Vi lever i en turbulent, uforutsigbar og farlig tid. Da gjelder det å vite hvor vi kommer fra, skriver Sverre Lodgaard.

En ny internasjonal orden?

FINSTEMT SAMSPILL: Kanskje kan dagens geopolitiske spenninger løses om man gjør som medlemmene i Den europeiske konserten: løser konflikter i samråd – som her, under Pariskongressen i 1856. ILLUSTRASJON: ÉDOUARD DUBUFE, «CONGRÈS DE PARIS», 1856.

Internasjonal politikk er i en overgangstid, fra én internasjonal orden til noe annet vi ikke kjenner. Det er en turbulent, uforutsigbar og farlig tid. Det er som om støtdemperne mellom stormaktene blir tynnere, med økende fare for gnisninger og kollisjoner mellom dem.

Offentlig støtte til hiv-medisin er stikk i strid med grunnleggende prinsipper og faglige retningslinjer.

Resistens på blå resept?

PROBLEMATISK: Økt bruk av PrEP-medisin av friske mennesker kan øke risikoen for resistens, skriver Lina Linnestad. Her helseminister Bent Høie i Oslo Pride i 2015. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

PrEP (preeksponeringsprofylakse) ble innført i Norge for to år siden. Denne behandlingen består i forebyggende bruk av medisiner hos friske personer med hensikt å redusere risiko for hivsmitte. Behandlingen tilbys gratis til risikogrupper. Etter at Dagsrevyen hadde en reportasje om dette 5. oktober, har mange uttrykt sinne og frustrasjon over fordelingen av helsegodene. Noen vil alltid føle seg tilsidesatt. Vi må likevel kunne stole på at beslutningstagere baserer sine prioriteringer på faglige standarder. Dette virker ikke å være tilfelle i denne sammenhengen.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene