Frankrikes samfunnsmodell utstøter de fattige til periferien. Stadig flere arbeidere har fått nok, og tar til gatene.

Når de usynlige trer fram

«VI ER HER»: Streikebølgen gjør det tydelig hvordan arbeidet egentlig er fordelt i Frankrike, skriver forfatteren. Her demonstrerer renholdere fra Ibis Batignolles Hotel i Paris. FOTO: STEPHANE DE SAKUTIN AFP/NTB SCANPIX

Valget av Emmanuel Macron ble av intellektuelle over hele Europa hyllet som en seier for fornuften og for det åpne samfunnet. Men presidentperioden hans har blitt preget av oppstander. Nå skjer det igjen: Arbeiderne streiker, og i Paris henger det en eim av tåregass. Så, hva er det som foregår i republikken?

Situasjonen for albanske journalister går fra vondt til verre med en ny medielov, skriver Rune Ottosen.

Et demokratisk tilbakeslag

POLITISK JORDSKJELV: Albanias statsminister Edi Rama (t.v.) benyttet et jordskjelv i november til å gripe inn med nye innstramninger i ytringsfriheten. Her møter han ofre for jordskjelvet. FOTO: GENT SHKULLAKU, AFP/NTB SCANPIX

Den 18. desember vedtok det albanske parlamentet en ny lov som innebærer et dramatisk inngrep i den allerede skjøre ytringsfriheten i landet. Dette inngår i et mønster i Europa der tidligere diktaturer i Øst-Europa som Ungarn, Polen og Bulgaria opplever demokratiske tilbakeslag. EU-søknaden fra Albania og Nord-Makedonia ble tidligere i høst satt på vent, grunnet tvil om landene er modne for medlemskap. Regjeringen til Sosialistpartiet, sprunget ut av det tidligere kommunistpartiet, dominerer nå albansk politikk både sentralt og lokalt. De fleste andre partier boikottet lokalvalgene i sommer som en protest mot stadig tydeligere autoritære tendenser.

Lytt til forskerne, Krf!

Like før jul kom rapporten fra rusreformutvalget om hvordan vi kan gå fra straff til hjelp i ruspolitikken. Konklusjonen er klar: de anbefaler avkriminalisering av brukerdoser. Nå setter både Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet seg på bakbeina og nekter å bli med på avkriminalisering. Selv når utvalget mener det er riktig tiltak for å hjelpe, i stedet for å straffe, rusavhengige mennesker. KrF og Frp begrunner motstanden med at avkriminalisering vil føre til økt bruk av rusmidlene. Men de kan ikke ha lest utredningen om rusreformen særlig nøye. Der står det nemlig at utvalget ikke finner empirisk belegg for at avkriminalisering av brukerdoser fører til økt bruk.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene