Spår rekordår for elbiler i Norge

ELSKER EL: Bilimportørenes Landsforening anslår at nordmenn vil kjøpe 150.000 nye biler i 2020. Opp mot 60 prosent av dem vil trolig være elektriske. – Vi er nå midt i det største teknologiskiftet bilbransjen har gått igjennom på mange år. Norge er fortsatt langt foran resten av Europa når det kommer til salg av elbiler, men vi ser tendenser til at det begynner å ta seg opp også i andre land og markeder på kontinentet og på verdensbasis, sier Erik Andresen, direktør i foreningen i en pressemelding. Mellom 55 og 60 prosent av nye bilder vil være elektriske, spår han. Det vil i så fall være første gang over halvparten av alle nye biler er elektriske.©NTB

USAs handelskriger og økonomisk nasjonalisme presser unionen fra to kanter.

EU mellom barken og veden

GLOBALE AMBISJONER: Sjefen for Den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i samtale på EU-toppmøte i Brussel i desember. © FOTO: OLIVIER MATTHYS/AP/NTB SCANPIX

I flere tiår har regjeringer over hele verden regnet globaliseringen som en ustoppelig kraft. I USA, Kina, Russland og Europa har myndighetene omfavnet en politikk for ekspanderende global handel og fri kapitalflyt. Det er en æra som nå kan være forbi. Valget av Donald Trump til amerikansk president, handelskrigen mellom USA og Kina, Washingtons konflikt med Russland og oppsigelsen av atomavtalen med Iran har på forskjellige måter bidratt til et nytt klima og en reversering av globaliseringsprosessene.

Dei reiste seg og gjekk syngjande tilbake med ny spenst i stive bein.

Inspirasjon

Føler du at han gjev deg kraft? spurde eg ei norsk-somalisk kvinne om hijaben hennar ein dag før jul. Jess! svara ho og blei endå rettare i ryggen.

Ikkje søtt, ikkje surt, ikkje bittert – men salt. Solveig Aareskjold skriv om det ho sjølv vil i Klassekampen kvar laurdag.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene