Når styggeskapen er avslørt, kan ein ikkje berre feia han under teppet igjen.

Metoo forpliktar

På måndag opnar rettssaka mot den overgrepstiltalte hollywoodprodusenten Harvey Weinstein. Til forsvarar har han hyra Donna Rotunno, som allereie har fått frikjent ein bråte med sånne som han. Men om han bli dømd eller ikkje, har i røynda ikkje så mykje på seg. Skulda er tilstrekkeleg bevist i hans eigne rekneskapsbøker. For opp gjennom åra har flokkevis med sakførarar vore sysselsette med å betala erstatning til dei kvinnene han har krenkt, og tvinga dei til å skriva under på at dei aldri skal nemna det for nokon.

Ikkje søtt, ikkje surt, ikkje bittert – men salt. Solveig Aareskjold skriv om det ho sjølv vil i Klassekampen kvar laurdag.

Norge har internert 97 barn de siste to årene. Ingen ser de innelåste asylbarna.

BARNA SOM INGEN SER

SPOR: Haraldvangen i Hurdal er Politiets utlendingsenhets familieenhet. De to siste årene har 97 barn blitt fengslet her. Tilsynsmyndighetene har ikke sett noen av dem.

USYNLIG: Europa har to typer barn: barn som ikke kan fengsles, og asylsøkerbarn.

Det lyser rødt til høyre for utgangsdøra. Lyset var ikke der før – da Haraldvangen var leirskole for barn som stormet inn gjennom døra etter å ha trampet av seg snø på støvlene eller sprang hoiende av sted til en dukkert i Hurdalssjøen.

Full strid om årsak bak flystyrt i IranInviterer involverte land til gransking

Betent oppgjør i vente

SORG: Kolleger av besetningen på flyet som styrtet i Iran, tenner lys på Borispil internasjonale flyplass i Kiev i Ukraina onsdag. Debatten om årsaken til styrten er politisk betent. FOTO: EFREM LUKATSKY, AP/NTB SCANPIX

TRAGEDIE: Vestlige land og Iran er uenige om årsaken bak flystyrten i Teheran. Etterspillet kan styrke USA i striden med Iran.

Konflikten mellom USA og Iran har blitt ytterligere skjerpet etter at flere vestlige land torsdag hevdet at passasjerflyet som styrtet i Teheran kan ha blitt skutt ned av en iransk rakett.

Boeing 737-800-flyet fra Ukraine International Airlines styrtet minutter etter avgang fra Teheran onsdag. Alle de 176 om bord døde, blant dem minst 82 iranere, 63 kanadiere, ti svensker, fire afghanere, tre briter og minst to ukrainere.

Regjeringene i USA, Canada og Storbritannia sa torsdag at det er stor sannsynlighet for at flyet ved en feiltakelse ble skutt ned av en iransk bakke-til-luftrakett.

To Pentagon-kilder mener ifølge NTB at det kan ha skjedd fordi det iranske rakettforsvarssystemet var aktivert etter at Iran hadde angrepet to militærbaser i Irak. Missilangrepet mot basene var svar på at USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar.

Iran har kalt dette et «tvilsomt scenario», og har invitert Boeing, Ukraina og utenlandske eksperter til å delta i granskingen av flystyrten.

Betent situasjon

Mange spør hvilke følger hendelsen og granskingsprosessen kan få for situasjonen.

– Dersom det viser seg at flystyrten skyldes en iransk rakett avfyrt ved en feiltakelse, kan dette kan bli en diplomatisk betent sak mellom Iran på den ene siden og land som Ukraina, Canada, Sverige og andre land på den andre siden, sier professor Jo Jakobsen ved NTNU i Trondheim.

Han sier at i en situasjon der mange kanadiere er drept, og Canada mener Iran er ansvarlig, så spiller det en stor rolle hvordan Iran opptrer.

– Hvis Iran nå framstår som et land som prøver å unndra seg ekstern gransking, så vil det virke negativt på det bildet Iran prøver å gi av seg selv.

Jakobsen forklarer at en gransking kan ta ett eller to år.

– Samtidig vil vestlige land til syvende og sist alltid støtte USA. Uansett hvor misfornøyd europeerne er med amerikanerne, vil de velge forholdet til USA. Europa er helt avhengig av USA sikkerhetsmessig og militært.

Han viser til at Irans angrep mot USA ble fordømt av tyskere, briter og Nato-sjefen, mens USAs likvidering av Soleimani ikke ble fordømt.

– Flystyrten vil gi en del land økte muligheter til å gjøre det de uansett antakelig kommer til å gjøre, nemlig å støtte USA i denne konflikten.

Diplomatisk balansegang

– Hva betyr det at Iran spiller med så åpne kort?

– I denne situasjonen ville det være suspekt dersom Iran aleine skulle ta seg av etterforskningen. Standarden er at landet der ulykken har skjedd, har hovedansvaret og rett til å etterforske, men de mangler ofte teknisk kompetanse, sier Jakobsen.

– USA er gode på dette og er derfor ofte med. Og siden det er et Boeing-fly, skal USA inviteres. Det er også vanlig å involvere land som har interesse i saka. Flyet var ukrainsk og kanadiere og svensker blant ofrene. Det ville vært unaturlig å ikke ta dem med.

Jakobsen tror at flystyrten skyldes et rakettangrep utført av det iranske luftforsvaret ved et uhell, «gitt situasjonen Iran befant seg i».

– Dette var tidlig på morgenen, få timer etter at Iran angrep basene i Irak, og USA hadde truet med å angripe Iran hvis amerikanske styrker ble angrepet. Iran er i en alarmberedskap de trolig ikke har vært i på fryktelig lang tid. Alt som er i lufta, er et potensielt angrep inntil man får verifisert at det ikke er det. Sivil flytrafikk har ingenting i det området å gjøre.

Jakobsen mener at når et passasjerfly går ned så kort tid etter et angrep, må man mistenke at flyet ble truffet av en rakett sendt for å skyte ned noe Iran trodde var et angrep, eller noe noen feiltolket.

– Det er det amerikanerne og de vestlige landene tror. Endelig svar får vi kanskje ikke på en god stund.

Han mener at hvis det skulle være snakk om en feilavfyrt rakett, vil iranerne ha liten lyst til å sende fra seg flyets svarte bokser.

– Jeg tror nok Iran kan klare å legitimere at de selv vil analysere dem. Så har vi gransking av flyvraket, der man vil ønske å lete etter rester av den angivelige raketten. Granskingen kan ta lang tid, så Iran kan gjøre mye i mellomtida for å utsette saken. De inviterte granskerne skal reise dit, og Iran har akkurat nå tida på sin side hvis de ønsker til å fjerne spor.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene