Ansvarsfrihet

  • SV varslet i går at partiet ikke lenger har tillit til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) på grunn av håndteringen av Nav-skandalen. Partiet avviste Rødts mistillitsforslag før jul, men mener nå at høringen i Stortinget og arbeidet med saken i flere måneder har avdekket at departementet kunne og burde varslet tidligere. Blant annet sa tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch at om han var blitt informert da Trygderetten i 2017 i flere kjennelser gjorde det klart at Nav feiltolket regelverket, kunne 33 av 75 uriktige dommer vært unngått. SV mener derfor statsråden hadde kunnskapen som skulle til for å slå alarm langt tidligere. I skrivende stund vil Rødt og MDG stemme for mistillit. Ap og Sp har saken oppe til vurdering.
  • Statsminister Erna Solberg (H) sier på sin side at hun har full tillit til Anniken Hauglie. Regjeringen kan redde statsråden ved å bruke sitt flertall til å stemme ned et mistillitsforslag i Stortinget. Det er leit om en så alvorlig sak ikke får konsekvenser for dem som sitter med ansvaret, men i stedet strander i uenighet mellom regjering og opposisjon. Det fins knapt noen sak i Norge av et slikt alvor og omfang, hvor mennesker er dømt for handlinger som egentlig er straffefrie. De øverste ansvarlige er ministeren og Nav-direktør Sigrun Vågeng. Enn så lenge sier begge at de vil ta ansvar ved å bli sittende. Det er i så fall ny praksis i norsk forvaltning.
  • SV-leder Audun Lysbakken begrunner mistillitsforslaget med at det ikke kan være slik at det er ansvarsfrihet på toppen. Paradoksalt nok kan det bli resultatet. Nav-saken kan ende med at store og alvorlige feil er begått, men uten at noen må gå. Unntaket er Navs ytelsesdirektør Kjersti Monland, som i desember trakk seg fordi hun har hatt ansvar for hvordan Nav bruker EØS-regelverket. Men å slutte som toppleder er ikke helt det samme som å slutte i andre jobber: Nav-direktøren gikk over i en ny stilling som seniorrådgiver og har beholdt lønna på 1,2 millioner kroner i året. Hadde Nav vært like rause i møte med det de mente var feil gjort av sine egne brukere, hadde vi sluppet hele skandalen.

Den borgerlige regjeringen er ute av takt med sine velgere.

Høyres idétørke

Det er halvannet år til stortingsvalget i 2021, og de borgerlige partiene får magre 59 stortingsmandater på Klassekampens siste partimåling. Ap, Sp og SV har til gjengjeld 93 representanter og solid flertall. Plusser vi på Rødt og MDG, har de rødgrønne ikke mindre enn 110 mandater. Det ser altså litt dystert ut for de borgerlige akkurat nå. Statsminister og Høyres leder Erna Solberg har derfor et stort behov for å revitalisere regjeringsprosjektet og stake ut en kurs som kan gi ny entusiasme. I helga var Høyre samlet til konferanse på Sundvolden Hotel. Det var en god anledning til å sette kveik i partiorganisasjonen. Den sjansen lot hun gå fra seg.

Muse for kvinnekunsten

Hun grunnla foreningen for kvinnelige kunstnere Gemeinschaft Deutscher und Oesterreichischer Künstlerinnenvereine aller Kunstgattungen (Gedok), foreningene for kvinnelige kunstnere innen alle kunstretninger i 1926, fortsatt det største europeiske nettverket i sitt slag i dag. I dag er det 150 år siden den tyske lyrikeren og kunstmusen Ida Dehmel ble født som Ida Coblenz i Bingen am Rhein, hjembyen til benediktinerabbeddissen Hildegard von Bingen (1098–1179), en av middelalderens største innen religion, medisin, musikk, etikk og kosmologi.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene