Hikikomori

HJEMME ALENE: I filmen «Castaway on the moon» (2009) er karakteren Jung-yeon en klassisk «hikikomori». FOTO: CINEMA SERVICE

Det er ikke lenger bare unge japanere som isolerer seg hjemme foran skjermen.

Du har nok lest om fenomenet med japanske ungdommer som isolerer seg hjemme og bare dropper ut av samfunnet. De slutter på skolen, blir sittende på rommet, og har omgang kun med datamaskiner og skjermer. Du har kanskje tenkt at dette er noe spesielt japansk. Men kanskje japanerne bare var tidligere ute, ikke minst fordi det var de som først tok i bruk teknologiske substitutter for normalt sosialt samvær?

Mobilene og elbilene våre har en menneskelig kostnad. Nå starter rettssaken mot Apple, Tesla og Google.

Teknologigiganter i retten

SØKSMÅL: Apple, Tesla og Google saksøkes for barnearbeid på vegne av 14 barn og foreldre fra den Demokratiske republikken Kongo. Her jobber en kvinne og et barn utenfor en kobolt-gruve i Lubumbashi.FOTO: JUNIOR KANNAH, AFP/NTB SCANPIX

Det føres i disse dager et søksmål mot en rekke store teknologiselskaper, blant dem Apple, Tesla, Google og Microsoft. Søksmålet foregår i Washington DC og gjennomføres på vegne av 14 barn og foreldre fra den Demokratiske Republikken Kongo (DRC). Selskapene anklages for å bevisst ha bidratt til alvorlige menneskerettighetsbrudd og barnearbeid i utvinningen av kobolt, et mineral nødvendig for opplading av litium-ion-batterier. Kobolt er helt sentralt i smarttelefonene, elbilene og laptopene selskapene produserer. Ingen kobolt, ingen batterier. Ingen produkter, ingen avkastning.

Noen må jo ta skylda

Det er helt greit for meg at arbeidsminister Anniken Hauglie blir kjeppjaga ner av taburetten og ut av tinget. For en eller annen må ta skylda for at folk som allerede er i vanskelige livssituasjoner, har blitt pælma inn på celler i høyrisikofengsler og må betale tebake hundretusener av kroner for å ha gjort noe som viser seg å værra lovlig. Syns jeg hører kjeften på Trygve Hegnar hvis det var han som satt i klisteret!

Du kan bla til neste sideBla med piltastene